Afbeelding
VPN

Een VPN wat is het en waarom heb ik er één nodig?

2 augustus 2021 om 10:29 Partnercontent

VPN is een acroniem voor Virtual Private Network. Zoals de naam al aangeeft, creëert een VPN een virtuele ruimte waarin je kunt werken wanneer je online bent.

Met een VPN kunt je een privé-netwerk van geselecteerde toestellen creëren, wat ideaal is voor telewerkers. Dankzij dit netwerk kan jouw team op een veilige manier met elkaar in contact blijven, zelfs wanneer de leden van het team kilometers van elkaar verwijderd zijn, of zelfs continenten.

Verbeterde beveiliging
Als je inlogt op openbare Wi-Fi-hotspots, kan een VPN jouw gegevens veilig houden. Openbare Wi-Fi kan erg handig zijn, maar het is niet zo veilig als jouw internetverbinding thuis of op het werk.

Door een VPN-tunnel te creëren, als een beschermende doos die jouw gegevens bedekt, zijn jouw gegevens, zelfs als jouw Wi-Fi-verbinding wordt gecompromitteerd, volledig versleuteld met behulp van een VPN-provider.

Totdat jouw gegevens de beoogde bestemming hebben bereikt, kunnen ze niet worden gedecodeerd, zodat je veilig kunt surfen, e-mailen of met een creditcard betalen, zelfs op een openbaar Wi-Fi-netwerk. Dit staat bekend als PPTP (point-to-point tunneling protocol).

Toegang tot geografisch beperkte websites
Omdat een VPN je locatie verbergt en je een server in een bepaalde regio laat kiezen, kun je overal inhoud bekijken.

In bepaalde landen kunnen sommige websites en sociale media worden geblokkeerd. Door jouw VPN echter zo te configureren dat het een IP geeft op basis van jouw thuisland, zal jouw internet jouw verbinding weergeven alsof je zich in het gewenste land bevindt.

Vermijd beperkingen
Een VPN-dienst kan je helpen beperkingen van het netwerkverkeer te omzeilen. Als jouw internetprovider bijvoorbeeld jouw data begint te beperken na een bepaalde drempel, kan een VPN helpen om een deel van jouw activiteiten te verbergen, waardoor jouw datavoordeel langer meegaat.

Hoe werkt een VPN?
In wezen verbergt een VPN jouw identiteit, jouw locatie en jouw online activiteiten. Wanneer je verbinding maakt met het internet, gebruikt jouw internet service provider (ISP) servers om je online te krijgen. Omdat een VPN deze verbinding maakt via een privéserver, komen alle gegevens die eventueel vanaf jouw computer worden verzonden, van de VPN.

VPN-providers gebruiken encryptie en IPSec (Internet Protocol Security) om jouw gegevens te “verpakken” zodat ze veilig zijn voorbereid tot ze hun bestemming bereiken. Dit staat bekend als L2TP (Layer Two Tunneling Protocol).

Als je online surft, wordt jouw IP-adres (Internet Protocol adres) niet weergegeven als het IP-adres dat jouw ISP je toewijst, maar als een IP-adres van de VPN-server.

Waarom kiezen mensen voor VPN’s?
Een van de meest dwingende redenen om een VPN te gebruiken in een werkomgeving is om een team op afstand veilig te verbinden. Met een betere beveiliging en toegankelijkheid kan jouw team efficiënter werken.

- Meer online vertrouwen: een VPN betekent dat je erop kunt vertrouwen dat jouw gegevens veilig zijn, zelfs wanneer je bestanden deelt;
- Vertrouwen van de klant: klanten mogen verwachten dat je over een VPN of een even veilige dienst beschikt voordat je documenten overhandigt;
- Remote networking: een VPN maakt het mogelijk jouw intern netwerk uit te breiden tot buiten het kantoor.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie