Afbeelding
Shutterstock

Werken in de civiele techniek: dit moet je weten

9 augustus 2021 om 14:51 Partnercontent

Tijden veranderen. Veel sectoren waarin het werk tien jaar geleden nog voor het oprapen lag, zien nu een flinke krimp van de vraag naar personeel. Een sector waarin dit probleem minder speelt is de civiele techniek. Werken in de techniek staat voor een bepaalde baanzekerheid. Die baanzekerheid is direct verbonden met het vakgebied en de dienst die je uitvoert: aan slimme technische oplossingen is altijd vraag, misschien wel steeds meer.

Maar wat is civiele techniek nu precies? Is het een sector waar ook jij in kan werken, en hoe kom je daar terecht? Welke vacatures infra zijn er, en welke andere sectoren hebben veel personeel nodig? Dat en meer ontdek je hier.

Over civiele techniek

Civiele techniek is een verzamelterm voor de toegepaste wetenschap die zich bezighoudt met het ontwerpen, realiseren en onderhouden van objecten die vastzitten aan de grond. Dat is heel abstract, dus daarom een paar voorbeelden van objecten die gerealiseerd worden door middel van civiele techniek:

  • bruggen
  • spoorwegen
  • gebouwen
  • constructies ten behoeve van het sturen van rivieren en kanalen

Dit is slechts een greep uit de honderden of meer soorten objecten die tot stand komen met civiele techniek. Je kunt je dus wel voorstellen dat werken in deze sector op veel verschillende manieren kan.

De takken van sport

Als civiele techniek de verzamelterm is, dan zijn er een heleboel manieren waarop je deel kunt nemen aan deze projecten. Al die manieren zijn verschillende functies. De voor de hand liggende keuze is om civiele techniek te gaan studeren, al is dat niet de enige optie.

Civiele techniek studeren

Wie een studie in civiele techniek volgt doet dat aan een universiteit. Er  zijn meerdere technische universiteiten in Nederland die deze studie aanbieden. Met deze opleiding op zak kom je vaak aan de ontwerpende kant van de civiele techniek uit.

Uitvoerend werk

Vind jij het idee van de hele dag ontwerpen en wellicht op kantoor zitten minder aantrekkelijk? Dan kun je beter aan de slag in de civiele techniek op een andere manier. Want al die objecten die ontworpen worden, moeten ook gerealiseerd. Daarbinnen zijn weer meerdere soorten functies: er zijn leidinggevende of sturende functies, waarvoor vaak een HBO diploma of andersoortig diploma nodig is. Dan zijn er nog uitvoerende functies, waarvoor je ofwel een studie volgt ofwel een leer-werk-traject. Dat laatste is prettig voor mensen die snel aan de slag willen en het beste leren in de praktijk.

Vacatures infra

De afkorting ‘infra’ staat voor infrastructuur. Vacatures in infra zijn de meest voorkomende binnen de civiele techniek. Hiermee worden functies bedoeld ten behoefte van het realiseren van infrastructuur. Infrastructuur is een verzamelnaam voor het geheel dat nodig is om het land goed te laten draaien: wegen, bruggen, spoorwegen, stations, havens en meer. Je hebt dus een belangrijke rol voor de samenleving als je aan de slag gaat in de infra.

Werken aan infrastructuur betekent echter vrijwel uitsluitend dat je werkt voor de overheid of voor bedrijven die ingehuurd zijn door de overheid. Er zijn ook particuliere projecten waarmee je aan de slag kunt met deze kennis en ervaring.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie