Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wat is lasdraad en waar wordt het voor gebruikt?

Partnercontent

De lastechniek is een techniek die al jarenlang wordt toegepast om de meest uiteenlopende constructies te realiseren. Van infrastructuur tot gebouwen en voertuigen: het wordt allemaal gerealiseerd door te lassen. Om te lassen heb je echter lasdraad nodig. Dat niet alleen: je moet ook weten hoe je het toepast. Dat ontdek je hier.

Over lassen als techniek

Als we spreken over lassen dan hebben we het over het verbinden van twee materialen door gebruik te maken van hitte, druk of beide. De twee materialen worden zo samengevoegd tot één geheel. Soms gebeurt dat door simpelweg de twee objecten heet te maken en aan elkaar te smelten. Daarbij moet echter ook vaak druk worden toegepast.

Een andere optie is dat je een derde materiaal gebruikt om de twee objecten aan elkaar vast te maken. Er wordt dan een derde substantie toegevoegd die helpt de twee andere objecten aan elkaar te smelten. Dit type verbinding kun je realiseren met lasdraad.

Wat is lasdraad?

Lasdraad is het materiaal dat bij het lassen wordt toegevoegd aan een constructie om het aan elkaar te verbinden. Een verbinding die met lasdraad tot stand is gekomen, is vaak steviger. Zo kan een staalconstructie dus sterker worden dan voorheen mogelijk was. Lasdraad wordt daarom in de meest uiteenlopende staalconstructies toegepast.

Soorten lasdraad

Er zijn meerdere soorten lasdraad en elk type draad is bedoeld voor een bepaalde techniek of situatie. Het is daarom belangrijk dat je ze allemaal kent voor je overgaat op een aankoop. Zorg in ieder geval dat je altijd kiest voor een leverancier met lasdraad van de hoogste kwaliteit. Er zijn ook producten in de omloop waarop onnodig bezuinigd wordt. Dat kan niet alleen geld kosten maar ook ongelukken veroorzaken.

Een aantal soorten lasdraden die je tegen kunt komen zijn:
? CO2 lasdraad;
? Gevulde lasdraad;
? TIG lasdraad;
? Laselektroden;
? OP lasdraad.

Hieronder ontdek je meer over een aantal van de meest gebruikte soorten lasdraad.

CO2 lasdraad

Wanneer je last met CO2 lasdraad dan maak je in feite gebruik van koolstofdioxide. Dit actieve gas is nodig om op deze manier te lassen. De CO2 lasdraden zijn geschikt voor MIG/MAG lassen, een veel voorkomende vorm van lassen.

Gevulde lasdraad

Dit type lasdraad wordt veel mee gewerkt wordt als er hoge eisen gesteld worden aan de lasverbindingen. Ook wanneer het belangrijk is dat er een bepaalde snelheid in het lasproces wordt bereikt, dan is dit type lasdraad ideaal. Een gevulde lasdraad is een holle draad met een kern die gevuld is met een poeder. Dit poeder helpt in het lasproces.

Advies vragen

Als je gaat lassen en er is twijfel over welk type lasdraad nodig is, vraag dan altijd om advies. Lassen is een zeer specialistische techniek en elke constructie vraagt om de juiste lasdraad en toepassing. Bij grote leveranciers kun je vaak meer informatie krijgen over welk type lassen bij welke lasdraad past.

advertentie
advertentie