Afbeelding
Foto: Pixabay

Drie manieren om een draad te strippen!

Partnercontent

Of je nu een oude lamp opnieuw bedraden, een nieuwe deurbel installeert of een ander stopcontact aan een muur toevoegt, de eerste stap bij dit soort doe-het-zelf-onderhoudsprojecten is vaak het strippen van de mantel van de draad. Hoewel deze introductie tot elektrisch werk misschien eng lijkt, is het een vaardigheid die niet moeilijk te beheersen is. Speciale hulpmiddelen kunnen je helpen met de taak, maar zijn geen noodzaak; je kunt het nog steeds prima zonder hen doen met een beetje oefening. Leer in dit artikel hoe je draad kunt strippen op drie verschillende manieren en je zult binnenkort toekomstige bedradingstaken in huis met vertrouwen tegemoet kunnen gaan.

Draad strippen met een kabelstripper

Een kabelstripper kan doe-het-zelf elektrisch werk bijzonder gemakkelijk maken voor een beginner, uitgerust met verschillende inkepingen die overeenkomen met verschillende draaddiktes. Draad strippen met dit speciale gereedschap kun je met deze stappen doen:

  • Identificeer de dikte van de draad die je wilt strippen door deze te vergelijken met de geleider langs de zijkant van de stripper.
  • Plaats de punt van de draad in de kaken van de kabelstripper, in de juiste ruimte voor de maat inkepingen.
  • Sluit de kabelstrippers rond de draad zodat deze door de buitenmantel van de draad snijdt.
  • Met de kaken van de kabelstripper nog steeds gesloten, trek je de mantel van het uiteinde van de draad.

Draad strippen zonder kabelstrippers

Als je geen speciaal gereedschap voor de klus hebt, wanhoop dan niet. Een vindingrijke doe-het-zelver kan nog steeds uitzoeken hoe hij draad moet strippen, zolang hij of zij een werktuig heeft dat scherp genoeg is om de omhulling door te snijden, zoals een mes, een schaar of zelfs een scherp zakmes. Het proces is vergelijkbaar, maar vergt wat meer oefening om precies de juiste aanraking te krijgen - genoeg druk om de omhulling af te snijden zonder de eigenlijke metalen draden te beschadigen. Hoe je draad kunt strippen met messen en scharen lees je hieronder! 

Draad strippen met een mes

Leg de draad over een werkbank of een stuk hout. Houd in de ene hand het mes zo dat het mes zachtjes op de draadmantel rust op het exacte punt dat je wilt afsnijden om het eraf te halen. Gebruik de andere hand om de draad over het werkoppervlak te rollen, zodat het mes de mantel helemaal rond de draad snijdt. Trek de mantel eraf met je vingers en inspecteer de draad eronder om er zeker van te zijn dat er geen schade is aangericht. 

Draad strippen met een schaar

Open de schaar tot halverwege en plaats je draad zo dicht mogelijk bij waar de mesjes elkaar raken. Begin met de minste druk de schaar te sluiten - je wilt in de mantel bijten maar niet door de draad snijden. Gebruik je vingers om de draad in de open schaar rond te draaien, zodat de omhulling volledig wordt ingekerfd door het paar mesjes. Zodra de eindmantel is gescheiden, ga je verder en trek je deze eraf.  

advertentie