Afbeelding
Foto Pexels

Waarom zijn we massaal aan het meal preppen?

Partnercontent

 Tegenwoordig is iedereen druk drukker drukst. Zeker in het gezinsleven van werkende ouders kan koken na een lange werkdag de nodig stress opleveren. Je hebt een lange dag achter de rug, hebt net de kinderen van de opvang gehaald en iedereen heeft honger. Niemand zit er dan nog op te wachten eerst iets te moeten bedenken, laat staan een ingewikkeld recept uit te voeren. Maar daar is nu een oplossing voor, namelijk meal preppen. Dit betekent letterlijk ‘maaltijd voorbereiden’. Op foodwebsites als The Kitchenary Lab staan genoeg meal prep recepten om uit te proberen. Als je helemaal nieuw bent met het concept voorbereiden van gerechten kan het misschien klinken als erg veel werk in één keer, maar je hoeft niet hele maaltijden te maken. Je kunt jezelf al ontlasten met een kleine taak als het voorsnijden van de groente.  

Waarom meal preppen?

Meal preppen draait om het voorbereiden van maaltijden. Dit kun je in verschillende vormen doen. Je kunt ervoor kiezen om delen van het gerecht voor te bereiden, denk aan alvast de groente snijden of het gehakt afwegen en alvast kruiden. Maar je kunt er ook voor kiezen het hele gerecht te maken en in te vriezen. De meeste mensen die dit doen kiezen ervoor om zondag (of een andere vrije dag) een paar uurtjes vrij te maken om het eten voor de komende dagen voor te bereiden. Op je vrije dag is de kans ook groter dat je meer moeite wilt steken in het bedenken en voorbereiden van gerechten. The Kitchenary Lab is een platform die gebruikt kan worden om inspiratie op te doen voor je gerechten. De reden waarom mensen meal preppen is vaak tijd. Na een drukke werkdag heb je echt geen zin meer om uren in de keuken te staan. Doordat je op een eerder moment al een deel, of zelfs het hele gerecht hebt bereid scheelt het je op dat moment tijd en moeite. Meal preppen kan leuk zijn! 

Tips bij meal preppen

Voor de mensen die willen beginnen met meal preppen, maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen, volgen hier een aantal tips:

  • Stel een weekmenu samen. Door op zondag alvast te noteren wat er op welke dag gegeten wordt voorkom je de situatie dat je last minute nog moet gaan bedenken wat je moet koken. Dit creëert een soort rust. Als je parttime werkt kun je ervoor kiezen om niet alle dagen te preppen. 
  • Gebruik foodwebsites als The Kitchenary Lab om inspiratie op te doen voor je weekmenu’s. Op internet zijn er tallozen recepten te vinden. Zeker als je het zat bent om iedere week hetzelfde te eten kan The Kitchenary Lab je helpen om weer wat meer variatie in je menu te brengen. 
  • Boodschappen. Zorg dat je de boodschappen voor alle gerechten, of onderdelen van gerechten, die moeten worden voorbereid al in huis hebt. Zo kom je niet onverwachts voor verrassingen te staan, en de winkels in Ede dicht zijn. 
  • Maaltijden bewaren. Als je gerechten in de koelkast bewaart kun je ze 2 tot 3 dagen vers houden. Voor de korte termijn prep is dit dus zeker een goede optie. Wil je ook nog later in de week plezier hebben van je werk dan moet je het gerecht in de vriezer bewaren. Gerechten als lasagne of soep kun je tot wel drie maanden in de vriezer houden.  
  • Niet alle ingrediënten kun je meal preppen. Meal preppen kan niet met alle producten. Spinazie is bijvoorbeeld een product dat niet opnieuw opgewarmd kan worden. Als je toch spinazie wilt gebruiken in je gerechten dan kun je het wel alvast snijden, maar nog niet opwarmen. Zo kun je het toch in je voorbereiding gebruiken.  
advertentie