Afbeelding
Foto: Pexels

Heb je echt onbeperkt internet nodig?

Partnercontent

Op papier lijkt onbeperkt internet altijd voordelig. Internetten op je smartphone zo lang je wilt zonder extra kosten. Het woord ‘onbeperkt’ maakt het abonnement voor veel consumenten aantrekkelijker. Je hoeft je dan nooit meer zorgen te maken over je datalimiet.

Mobiele telefoonbedrijven profiteren van de kracht van dat woord, dus het is verstandig om hier rekening mee te houden. Als je een beetje inzoomt, zijn onbeperkte data-abonnementen namelijk niet altijd de ideale keuze. Stel jezelf daarom eerst de volgende vragen voordat je jezelf opsluit in een duur, langlopend contract.

Hoeveel data gebruikt je eigenlijk?

We overschatten ons datagebruik regelmatig. Het streamen van 35 uur muziek kost bijvoorbeeld net geen 1 gigabyte. Je kunt het beste je oude rekeningen doornemen en je gemiddelde maandelijkse dataverbruik berekenen. Als je datagebruik meer in lijn is met het gemiddelde, dan is een abonnement van 5 GB ruim voldoende.

De gemiddelde smartphonegebruiker heeft elke maand tussen de 2 en 3 GB aan mobiele data nodig. Dat omvat e-mail, surfen op het web en muziekstreaming. Als je je smartphone niet zakelijk gebruikt en streamt via wifi, dan is dit een redelijke schatting van hoeveel data je nodig hebt.

Kun je je datagebruik wijzigen?

Als je merkt dat je regelmatig door je maandelijkse limiet heen gaat, dan kan onbeperkt mobiel internet erg aantrekkelijk lijken. Toch kan het slimmer zijn om je gewoonten te veranderen in plaats van je abonnement te wijzigen.

Door slechts een paar wijzigingen aan te brengen, kun je een betaalbaarder abonnement behouden en binnen je datalimieten blijven. Als je een regelmatige Spotify-gebruiker bent, download dan je afspeellijsten naar je telefoon via wifi en luister zonder data.

Nog een bespaartip voor je data: verlaag de kwaliteit van videostreaming, vooral als je een app zoals YouTube gebruikt voor muziek. Je kunt je telefoon ook zo instellen dat alleen systeem- en app-updates worden gedownload wanneer deze is verbonden met wifi.

Door deze wijzigingen aan te brengen, kan het realistischer zijn om bij een goedkoper mobiele telefoonabonnement te blijven. Onbeperkt internet is dan niet nodig.

Kun je uitsluitend vertrouwen op je mobiele internet?

Genoeg mensen die niet van hun smartphone kunnen afblijven. Maar misschien gebruik je een mobiele telefoon veel voor zaken, of woon je in een gebied waar slecht vast internet is.

Is dat geval kan unlimited internet een uitkomst voor je zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat geen enkel contract daadwerkelijk onbeperkt is. Onbeperkt internet is een beetje een misleidende term.

Hoewel je onbeperkt data kunt gebruiken, zijn er toch beperkingen op de snelheid waarmee je internet kunt gebruiken. Bovendien kunnen sommige providers hun “onbeperkte” abonnementen intrekken als ze vinden dat je te veel data gebruikt.

Ten slotte hebben alle mobiele aanbieders een dagbundel tot 10 GB. Als je meer per dag aan data verbruik, dan zul je moeten opwaarderen. Het opwaarderen is gelukkig altijd zonder kosten.

advertentie
advertentie