Afbeelding
Linde Dorenbos

Een mooiere wereld met De Andersons

28 april 2022 om 07:06 Podiumkunsten

EDE Bij Cultura staat voor zaterdag 30 april een theaterconcert op het programma van een van de gastprogrammeurs. Johan Laffra koos voor De Andersons: Een vurig en humoristisch theaterconcert in de geest van de vrijgevochten Zweedse schrijfster Astrid Lindgren met de titel ‘Een mooiere wereld’. 

Gewapend met liedjes, humor en existentiële vragen gaan De Andersons op zoek naar een antwoord op de vraag ‘hoe kunnen we de wereld een beetje mooier maken’. Ze zoeken hun toevlucht bij Astrid Lindgren, de schrijfster die jong en oud wees op het mooie en ongrijpbare in de wereld en die zich inzette voor vrede, gerechtigheid en kinderrechten. Ze werd in heel Scandinavië gezien als de wijze vrouw bij wie je je hart kon luchten en die je om raad kon vragen. Bij haar begint de zoektocht van De Andersons naar dat wat écht waarde heeft, voor hun, voor hun kind, voor iedereen.

LINDGREN Op haar zestigste klom Astrid Lindgren voor het oog van de camera in een boom, terwijl ze riep: ,,Er staat nergens in de wet van Mozes dat oude wijven niet in bomen mogen klimmen.” Volwassenen denken vaak dat vroeger alles beter was, omdat ze toen nog keken als een kind: onbevangen, zonder vooroordeel, voordat groepsdruk en faalangst bezit van ze namen. Het leven was een spel. De kunst is zo te blijven leven en zo te blijven kijken. Maar hoe blijf je een levenskunstenaar als je voortdurend struikelt over doemscenario’s?

DE ANDERSONS Het Zweeds-Nederlandse duo De Andersons (Anna Ågren en Roel Dullaart) wordt vaak geprezen om hun oorspronkelijke kijk op de wereld, die ze hartstochtelijk vertolken in voorstellingen vol muziek en prikkelende teksten. Eerder maakten ze een succesvolle voorstelling met Arjen Lubach en voor ‘Een mooiere wereld’ werken ze samen met de bejubelde dichter en schrijver Sjoerd Kuyper.

GASTPROGRAMMEUR ,,Als groot theaterliefhebber voelt Cultura elke keer als thuiskomen. De intimiteit van de zaal waarbij het voelt alsof je bij de artiest op schoot zit is ongeëvenaard. Nergens komt dat wat je hoort en ziet directer binnen dan hier. Het is voor mij dan ook een grote eer hier eenmalig gastprogrammeur te mogen zijn. Ik kan niet wachten op MIJN avond, ik stuiter nu al van plezier!”, aldus Johan Laffra. En waarom De Andersons: ,,Toen ik de oproep zag wist ik het gelijk: De Andersons, die moesten het worden! Jaren geleden zag ik ze voor het eerst. Met werk van Cornelis Vreeswijk schopten ze muzikaal de deur naar mijn hart in om daar in de jaren die volgden nooit meer weg te gaan. Het zijn enorme lieverds. In ‘Een mooiere wereld’ gaan ze magistraal muzikaal te rade bij Astrid Lindgren met de vraag ‘hoe kunnen we de wereld een beetje mooier maken?’, iets waar we in deze tijd allemaal behoefte aan hebben. Ik ben ervan overtuigd dat het een avond wordt om nooit meer te vergeten. Maar let wel, eens in het hart raak je ze de rest van je leven niet meer kwijt!”

Wie ook gastprogrammeur wil worden, kan zich aanmelden via www.cultura-ede.nl/gastprogrammeur 

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of tel 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie