Het hoofdgebouw van voormalig landgoed Nergena
Het hoofdgebouw van voormalig landgoed Nergena Jan Pit/BDU

Meerdere initiatiefnemers voor grote zonnevelden in Ede

22 april 2020 om 20:57 Politiek

EDE  Meerdere initiatiefnemers hebben zich bij de gemeente gemeld voor het maken van een schetsplan voor grote zonnevelden in de gemeente Ede. Het selectieproces gaat langer duren. ,,Meerdere partijen hebben inmiddels te kennen gegeven dat de deadline van 1 mei voor het indienen van een plan niet gehaald kan worden als gevolg van de maatregelen rond het coronavirus", aldus wethouder Lex Hoefsloot. Daarom is de sluitingsdatum voor het indienen van een plan verschoven naar 1 juli.

Gerard van Wijk

,,Ik heb nog geen idee waar de plannen gesitueerd zijn en welke omvang ze hebben." De wethouder weet wel dat de inrichting van grote zonnevelden ,,geen makkelijke discussie is in Ede". Deze week wordt een aantal zienswijzen tegen de komst van het eerste grote zonneveld in de gemeente, bij Bennekom in het Binnenveld, toegelicht. Bedoeling is dat de procedure nog voor de zomer kan worden afgerond.

Met de kleinst mogelijke meerderheid (negentien tegen achttien stemmen) nam de gemeenteraad afgelopen januari een voorstel aan om een zogeheten ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Dat betreft een zonneveld van 10,4 hectare tussen de Dijkgraaf en de Bornsesteeg, op het voormalige landgoed Nergena in Bennekom. In maart liet wethouder Lex Hoefsloot weten dat de gemeente zoveel mogelijk zonnevelden wil realiseren op restgronden, in plaats van op landbouwgrond. ,,We onderzoeken het gebruik van restgronden en de mogelijkheden van overkapping van parkeerplaatsen met een zonnedak. Alles bij elkaar moet dit minstens zes hectara zonenergiesystemen op gaan leveren in de periode tot 2022", aldus de wethouder.

Uit onderzoek moet blijken wat de meest kansrijke plekken zijn. Onder restgronden wordt onder meer verstaan de randen van snelwegen en bij op en afritten daarvan. ,,Het beleid van de gemeente is gericht op het zorgvuldig inpassen van zonnevelden. Bij een project voor een zonneveld wordt daarom altijd beoordeeld of er alternatieven zijn. Om het gebruik van landbouwgrond te beperken, ook al zullen zonnevelden op deze gronden nodig zijn." Volgens de wethouder zijn grote zonnevelden nodig om de energieneutrale doelstellingen van de gemeente te halen. Eerder is uitgegaan van 50 hectare voor 2022 voor grote zonnevelden in het veld en 318 hectare in 2050. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie