Afbeelding
heliflight.nl

Milieufederatie: ‘Woontorens tot dertig meter hoog vlakbij de natuur zijn onwenselijk’

6 september 2020 om 14:00 Politiek

EDE Natuur en Milieu Gelderland (tot voor kort de Gelderse Natuur en Milieufederatie) heeft grote bezwaren tegen het ontwerpbestemmingsplan Elias Beeckmankazerne (de voormalige atletiekbaan). Samen met de Stichting Milieuwerkgroepen Ede wordt het als onwenselijk ervaren dat er plannen zijn om woontorens tot 30 meter hoog te bouwen op ongeveer 100 meter van het Natura 2000-gebied Veluwe. 

Gerard van Wijk

,,In vergelijking tot de huidige situatie zullen woontorens fysieke obstakels gaan vormen voor met name vogels en vleermuizen. De planlocatie ligt op circa 150 meter respectievelijk 300 meter van gesignaleerde vaste vliegroutes van vleermuizen, geeft natuuronderzoek aan. Onderzoek naar vaste vliegroutes van vleermuizen is weliswaar uitgevoerd, maar niet duidelijk is of specifiek gekeken is naar het gebruik van de planomgeving door vleermuizen. Daarnaast zijn woontorens zowel in avonduren als in de nachtelijke uren (galerijen) verlicht. Hierdoor werken zij verstorend op vleermuizen, vogels en andere dag- en nachtactieve dieren”, aldus directeur Petra Souwerbren van Natuur en Milieu Gelderland, in een schrijven aan de gemeenteraad.

De bouwplannen zouden een negatief effect hebben op de algemene doelstellingen voor instandhouding van de Veluwe. ,,Donkerte is één van de te beschermen kernkwaliteiten van de Veluwe.” Niet alleen voor vleermuizen zijn de effecten verstorend, het geldt ook voor insecten die ´s nachts actief zijn, prooidieren van vleermuizen. ,,Uilen zijn schemer- en nachtactief. Verlichting kan ertoe bijdragen dat leefgebieden worden vermeden of dat lichtschuwe prooidieren van uilen zoals de bosmuis zich verbergen.”

Naar de mening van de natuurorganisaties is hoogbouw en de daarmee samengaande verstoringseffecten niet eerder op planniveau en op cumulatief niveau, nu er op meer locaties in Ede-Oost in hoogbouw wordt voorzien, getoetst. ,,Daarmee is naar onze mening de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan, gelet de Wet Natuurbescherming onderdeel gebiedsbescherming, niet aangetoond. Daarnaast is voor zover ons bekend ook geen ontheffing soortenbeleid verleend om hoogbouw mogelijk te maken.” 

PARELS VAN DE VELUWE Het gemeentebestuur van Ede wordt erop gewezen dat vanwege de voorziene bouwhoogte wordt verwacht dat de gebouwen van grotere afstanden te zien zullen zijn. Er wordt ook verwezen naar de structuurvisie buitengebied Ede, waarin als parels van de Veluwe worden genoemd de Edese- en Ginkelse heide, de landbouwenclaves Vlinderdas en de Driesprong en de oude bosgebieden, elk met hun eigen ontstaansgeschiedenis. ,,Er wordt gesteld dat het beleid van Ede voor de Veluwe is gericht op het scheppen van gunstige voorwaarden voor natuurontwikkeling en -beheer: schoon milieu, stilte, rust, duisternis, samenhang. Het toevoegen van hoogbouw aan de rand van de Veluwe is geen gunstige voorwaarde met betrekking tot duisternis.”

De natuurorganisaties vragen bestuurlijk Ede het bouwplan aan te passen en bouwhoogtes aanmerkelijk te verlagen ,,om daarmee de diverse te verwachte negatieve effecten zoveel mogelijk te voorkomen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie