Afbeelding
Ted Walker

Raad Ede dringt aan op landelijk vuurwerkverbod

22 januari 2021 om 15:00 Politiek

EDE De gemeenteraad van Ede dringt bij demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan op een landelijk vuurwerkverbod. Een motie van deze strekking is met ruime meerderheid (28 tegen 11 stemmen) aangenomen. De motie was ingediend door SGP en GroenLinks en werd gesteund door ChristenUnie, PvdA, D66, EdeNu en Democratische Kiezers Ede.

Door Gerard van Wijk

Volgens Nico van der Poel (SGP) moet naast het pleidooi bij de minister voor een vuurwerkverbod er ruimte komen voor maatwerk op lokaal niveau, bijvoorbeeld in de vorm van een vuurwerkshow en evenementen op wijk- of buurtniveau. Carbidschieten valt niet onder een vuurwerkverbod. Ellen Out (GroenLinks) benadrukt dat de schade tijdens de jaarwisselingen uit de hand liep en dat de effecten van het verbod bij de laatste jaarwisseling gunstig zijn. ,,Het gaat erom dat de jaarwisseling veilig en feestelijk kan verlopen.”

Bart Omlo (VVD) laat weten dat zijn partij geen voorstander is van een algemeen vuurwerkverbod. Het is mooi dat de recente jaarwisseling goed is verlopen, met dank aan alle vrijwilligers en handhavers. Het verbod was mede ingegeven door het gegeven dat er niet nog meer druk op de zorgverleners zou komen. ,,De pandemie heeft alle aandacht, is dit nu het moment om over een vuurwerkverbod te beginnen?” Deze mening is ook Natasja Peters (Burgerbelangen) toegedaan. Ellen Wijnsouw van de gelijknamige fractie vindt dat het illegale vuurwerk moet worden aangepakt en dat er betere voorlichting moet komen. Dat vindt Ellen Out dan weer ‘wensdenken’.

MAATWERK ,,Ik denk dat er een vuurwerkverbod gaat komen”, zegt burgemeester René Verhulst. Er komt een evaluatie van de gang van zaken bij de recente jaarwisseling. ,,Zoals het in de jaren ervoor aan toe ging, dat kan echt niet langer.” Het streven blijft naar een voor iedereen leuke en prettige jaarwisseling. ,,Vuurwerk kan als het veilig is en dat betekent maatwerk.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie