In de avond en nacht van oud en nieuw zorgden tientallen jongeren voor ernstige overlast in een deel van de wijk Veldhuizen.
In de avond en nacht van oud en nieuw zorgden tientallen jongeren voor ernstige overlast in een deel van de wijk Veldhuizen. ANP ILVY NJIOKIKTJIEN

Raad buigt zich over ‘anarchistische vrijstaat’

2 oktober 2020 om 17:00 Politiek

EDE  De Edese gemeenteraad boog zich donderdagavond twee uur lang over wat het raadslid Jan Willem Nuis (CDA) een ‘anarchistische vrijstaat’ noemde. In de avond en nacht van oud op nieuw zorgden een 80 tot 100 tal merendeels jongetjes van 12 tot 16 jaar in een deel van de wijk Veldhuizen voor ernstige overlast. Handhavers en hulpverleners werden met soms zwaar vuurwerk bestookt, particuliere eigendommen werden beschadigd.

Gerard van Wijk

Behalve een evaluatie van de gebeurtenissen (vuurwerkoverlast, geluidsoverlast, branden, ongrijpbare jongeren) gaat het er nu om maatregelen te treffen om te voorkomen dat het bij de komende jaarwisseling weer uit de hand loopt. Voor de zomer zijn de eerste voorbereidingen getroffen, met alle betrokken instanties en extra aandacht voor Veldhuizen. In de wijk Veldhuizen is het overigens verder dit jaar relatief rustig. 

MAATREGELEN Burgemeester René Verhulst weet dat er landelijk nog maatregelen aan komen, zeker voor wat betreft vuurwerk. De vraag is wat je van handhavers en hulpverleners kan verwachten. Er zijn lokaal aanbevelingen geformuleerd en Verhulst heeft daar met bewoners van Veldhuizen over gesproken. ,,De mensen willen zelf ook dat er iets gaat veranderen. Velen wonen al lang in deze wijk en met plezier en ze vinden het vervelend dat hun wijk op deze manier over de tong gaat.” Er wordt aan gewerkt ‘tot in de haarvaten’ in de wijk door te dringen, goed te weten wat er speelt en als het nodig is zijn bestuurlijke maatregelen ook mogelijk.

VUURWERKVERBOD De raad heeft geen goed woord over voor de groep raddraaiers die de straat op gaat om rotzooi te trappen. De ouders zouden ook beter moeten weten waar hun kroost uithangt en het niet alleen aan de politie en de gemeente over moeten laten om de orde te handhaven. Voor Nico van der Poel (SGP) was het overigens geen verrassing dat het bij de jaarwisseling fout ging. ,,Er waren signalen dat het mis kon gaan.” Dat vinden meer fracties. De SGP’er wil een  vuurwerkverbod voor geheel Ede. Dat gaat Natasja Peters (Burgerbelangen) te ver. ,,Jongetjes van 13 en 14 jaar zijn de baas op straat, de problemen hebben niets te maken met vuurwerk.” Zij vindt meer repressie op zijn plaats, nu gingen de raddraaiers vrijuit. Tijani Zallali (PvdA) vraagt aandacht voor de achterliggende problematiek. ,,Hebben we ons werkelijk in de problemen verdiept?” Hij bepleit een duurzame oplossing voor de langere termijn, voor de problemen veroorzakende jongeren.

Cora Otter (ChristenUnie) stelt dat veel goed gaat in Ede en er zijn veel betrokken inwoners. Er is een beperkt aantal raddraaiers. Zij is al langer voorstander van een vuurwerkverbod. Stephan Nijenhuis (D66) vindt dat het makkelijk gezegd is om de schuldigen keihard aan te pakken, maar het gaat om de effectiviteit. ,,Wat werkt telt.” Mensen in de wijk durven geen melding te doen, ze zijn bang voor represailles. ,,Wellicht is een wijkcollectief voor meldingen een oplossing.” Nuis (CDA) heeft het over criminele hufters, die verantwoordelijk zijn, en in geval van minderjarigheid de ouders. Henk Righolt (GemeenteBelangen) vraagt of een speciale eenheid en snelrecht ingezet kunnen worden. Thimo Harmsen (VVD) ziet dat het oorlog is in een beperkt gebied en vindt dat er wat de voorbereidingen betreft een grens is. Er zijn ook andere wijken die aandacht vragen. ,,Het kan niet zo zijn dat de politie weer verrast wordt. Het is van de zotte, we hebben het niet over kattenkwaad.”

KERNOORZAAK Rasit Görgülü (DKE) vraagt aandacht voor de kernoorzaak. Het komt niet alleen in Ede voor. Ede-Zuid en Veldhuizen zijn de armste wijken van Ede, met de hoogste woonintensiteit. ,,Het is dus niet zo gek dat daar problemen zijn. Het is geen integratieprobleem, het komt ook in Den Haag en Brabant voor. We moeten ook de sociaal-economische kant benaderen, niet alleen symptomen bestrijden.” Volgens Boyce de Jong (GroenLinks) maakt een kleine groep de wijk Veldhuizen, met 14.000 bewoners, landelijk te schande. Hij vraagt zich af of de samenstelling van de groep raddraaiers jaarlijks wijzigt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie