Het verkiezingsbord voor de Tweede Kamerverkiezingen nabij het Westhoffhuis in Lunteren.
Het verkiezingsbord voor de Tweede Kamerverkiezingen nabij het Westhoffhuis in Lunteren. Gerwin van Luttikhuizen

Verkiezingen zijn voor gemeente Ede drie keer zo duur

3 maart 2021 om 11:50 Politiek

EDE Met de landelijke verkiezingen die om de hoek staan bereiden gemeenten zich voor om het verkiezingsproces in goede banen te leiden. Zo ook in Ede, waar Henk van den Boom alle touwtjes in handen heeft bij de stembureaus in gemeente Ede.

door Finn de Hilster

Van den Boom, die normaal gesproken hoofd burgerzaken is bij de gemeente Ede, regelt al twaalf jaar verkiezingsprocessen. Hij is eindverantwoordelijk geweest voor alle verkiezingen, van Gemeenteraadsverkiezingen tot Tweede Kamerverkiezingen. Dit jaar ziet hij hoe het regelen van zo’n grote gelegenheid meer aandacht vraagt vanwege de coronapandemie.

EXTRA MENSEN Gemeenten zijn de afgelopen weken druk opzoek geweest naar stemmentellers. Daar zijn er namelijk dit jaar veel meer van nodig dan in voorgaande jaren. In gemeente Ede, dat een opkomst van ongeveer 80.000 mensen heeft, is dit niet anders.

Dat er zo veel extra mensen nodig zijn merkt Van den Boom heel goed. ,,Normaal gesproken zijn er in onze gemeente ongeveer drie mensen nodig per stembureau die stemmen tellen en toezicht houden tijdens de gehele dag”, vertelt Van den Boom. ,,Dit jaar zijn dit er per locatie soms wel acht of negen. Er moet nu toezicht worden gehouden op de anderhalve meter afstand, en alle andere coronamaatregelen.”

INSTRUCTIE Welke mensen worden er dan uitgekozen om die klussen rondom 17 maart te vervullen? ,,Heel simpel”, zegt Van den Boom. ,,Van de mensen die zich via rijksoverheid.nl hebben aangemeld worden willekeurig mensen uitgekozen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen leeftijd, werkervaring en opleidingsniveau.” Iedereen moet dus mee kunnen doen met het verkiezingsproces. ,,Tellers krijgen een digitale instructie die ongeveer één uur duurt, waarna ze helemaal klaar zijn om hun werk te doen.”

Van den Boom draagt natuurlijk een grote verantwoordelijkheid met zo’n omvangrijke gemeente als Ede. ,,Iedere gemeente pakt dit op zijn eigen manier aan”, legt de voortrekker van het Edese verkiezingsproces uit. ,,Ede is vrij zelfstandig. We hebben natuurlijk wel contact met andere gemeenten, maar we proberen ook veel zelf te beslissen. We hebben ons eigen verkiezingsteam, met mensen die de locaties regelen, de mensen die de tellers regelen, mensen die de materialen verzorgen en toezichthouders op 17 maart zelf.”

VEEL DUURDER Dit jaar is een uitzonderlijk verkiezingsjaar vanwege de coronapandemie. ,,Er is een aantal grote verschillen met voorgaande jaren”, legt Van den Boom uit. ,,Er zijn dus veel meer medewerkers nodig op 17 maart. Daarnaast mogen ouderen boven de 70 briefstemmen posten, die op het gemeentehuis geteld moeten worden. Het grootste verschil echter, is de rekening van de hele gelegenheid. De verkiezingen zijn in Ede dit jaar drie keer duurder dan normaal. Dit komt niet alleen door de extra medewerkers, maar ook door de behoefte aan desinfectiemiddelen en dergelijken.”

Ede staat bekend om zijn goede aanpak tijdens de verkiezingen. Er zijn wel eens een paar stemmen opnieuw geteld, omdat sommige stemkaarten verkeerd waren ingevuld. Nochtans zijn er nooit grote schandalen of hertellingen geweest. ,,Dat is tevens mijn grootste nachtmerrie”, openbaart Van den Boom. Nu dus hopen op wederom geslaagde verkiezingen in Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie