Afbeelding
Pixabay

Gemeente vraagt inwoners mee te denken over aardgasvrij Ede

16 september 2021 om 11:53 Politiek

EDE De gemeente presenteert tijdens een online informatiebijeenkomst voor inwoners de voorgenomen route naar een aardgasvrij Ede. Voor de afronding van het plan is de gemeente benieuwd naar de mening van inwoners. De bijeenkomst staat in de agenda voor dinsdag 28 september. 

Elke gemeente in Nederland moet uiterlijk eind 2021 een Transitievisie Warmte hebben. Dit is een plan waarin in grote lijnen staat hoe en wanneer een gemeente steeds verder aardgasvrij wordt. ,,In Ede maken we dit plan samen met allerlei betrokkenen, waaronder woning- en gebouweigenaren, huurders van woningen en gebouwen, energiebedrijven, de netbeheerder en wijk- en dorpsraden”, aldus de gemeente. 

‘HAALBAAR’ ,,We kijken per wijk en dorp hoe bewoners aardgasvrij kunt wonen”, zegt wethouder Geert Ritsema. ,,Ook kijken we waar en hoe we het beste kunnen beginnen. Is het nodig om een woning eerst te isoleren? Of is deze al klaar voor de volgende stap naar aardgasvrij wonen? Natuurlijk moet het voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. Ook nemen we er genoeg tijd voor. Zo zorgen we dat iedereen kan meedoen.”

Dit voorjaar organiseerde de gemeente al een informatiebijeenkomst waarbij inwoners met een vragenlijst gevraagd werd naar hun mening. Ook is er een ‘denktank’ met betrokken organisaties en inwoners. Verder denken dorpsraden en wijkcomités mee. Dat heeft volgens de gemeente veel waardevolle inzichten opgeleverd om tot een goed plan te komen.

5 JAAR De gemeente kijkt in de Transitievisie Warmte van 2021 vooral naar de periode tot en met 2030. Elke 5 jaar wordt er een nieuwe visie opgesteld. Op basis van de nieuwste technieken en inzichten, worden dan de volgende buurten aangewezen waar de gemeente mee aan de slag gaat. ,,De overgang van aardgas naar duurzame energiebronnen gaat niet ineens, maar gebeurt in de loop van vele jaren, buurt voor buurt, stap voor stap”, zegt Ritsema. 

De online informatiebijeenkomst vindt op dinsdag 28 september plaats van 19.30 tot 21.00 uur. Dan worden de uitkomsten van de vragenlijst en de voorgenomen route gepresenteerd. Daarna gaat het plan naar de gemeenteraad. Die besluit er in december over. Aanmelden kan via www.ede-natuurlijk.nl/aardgasvrij.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie