Afbeelding
Pixabay

GroenLinks wil dat gemeente zelf sociale woningen gaat bouwen

15 februari 2022 om 20:41 Politiek

EDE Ellen Out, huidig fractievoorzitter en lijsttrekker van GroenLinks in Ede zegt dat het goed zou zijn als de gemeente zelf sociale woningen gaat bouwen. 

Dit om de achterstand in te halen. ,,In de gemeente Ede is grote behoefte aan betaalbare woningen.” Zaterdag 19 februari presenteert de afdeling van de partij een 10-puntenplan voor eerlijk wonen aan het Tweede Kamerlid Laura Bromet, ook GroenLinks. Om 12.00 uur neemt Bromet het plan in ontvangst op het Zuidplein, bij station Ede-Wageningen.

WOONPROBLEEM Het Tweede Kamerlid doet deze zaterdag ook Veenendaal, Renkum, Wageningen en Rhenen aan. Zij gaat in gesprek over wat er landelijk, regionaal en lokaal gedaan kan en moet worden om het woonprobleem op te lossen. ,,Bouwplannen zijn er genoeg, maar met bouwen alleen wordt het grote tekort aan betaalbare woningen niet opgelost. Er is sprake van een structureel probleem. De woningmarkt is een verdienmodel geworden terwijl wonen een grondrecht is. Huur en koopprijzen rijzen de pan uit en slokken een steeds groter deel van het inkomen op. Doorstroming stagneert, hervormingen zijn nodig.”

VERHUURDERSHEFFING Het afschaffen van de verhuurdersheffing is een goed begin, waardoor woningcorporaties meer sociale woningen kunnen bouwen. Het aanpakken van speculatie met woningen door belastingvoordelen voor speculanten en huisjesmelkers ook aan te pakken staat ook hoog op de agenda van GroenLinks, evenals het reguleren van de huurprijzen in de vrije sector. ,,Hierdoor wordt het financieel onaantrekkelijk om huizen op te kopen en door te verkopen of voor exorbitante prijzen te verhuren.” 

Niet alles moet worden volgebouwd, vindt de partij. ,,Er moet niet onnodig natuur en groen voor worden opgeofferd. De groene ruimte tussen onze steden en dorpen is van levensbelang als verbinding tussen natuurgebieden, als doorgang voor de dieren maar ook voor de gezondheid van de inwoners en klimaatbestendigheid van gemeenten.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie