Rasit Görgülü voor het raadhuis. ,,Het is maar vanaf welke kant je naar dit kunstwerk kijkt. Dat is in de politiek net zo."
Rasit Görgülü voor het raadhuis. ,,Het is maar vanaf welke kant je naar dit kunstwerk kijkt. Dat is in de politiek net zo." Freek Wolff

Nieuwe politieke fusiepartij DPE klopt aan de deur

10 maart 2022 om 08:00 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE ‘Het realistische alternatief’ noemt Democratische Partij Ede (DPE) zichzelf. Het is een nieuwe partij, ontstaan door een fusie van de politieke partijen Democratische Kiezers Ede en Fractie Wijnsouw, waarbij Rina Moorman van EdeNU zich aangesloten heeft. Lijsttrekker Rasit Görgülü (49) legt uit.

Hij is de zoon van een klassieke gastarbeider. Zelf maakte Rasit in zijn geboorteland de middelbare school af, leerde in vier maanden de Nederlandse taal en ging in Rotterdam bedrijfseconomie studeren. Daarna werkte hij achttien jaar bij een bank. Het herinnert hem aan een kunstwerk op het Floriadeterrein. ,,Afhankelijk van de plek kreeg je een ander perspectief. Dat is in de politiek ook zo. Soms moet je iets verder lopen om te begrijpen wat er echt aan de hand is.”

Daarna wilde hij iets gaan doen wat meer impact heeft in de maatschappij. Hij werd met zakenpartners en onderzoeksbedrijven actief op het gebied van innovatie in de food, agri en lifescience. Met als resultaat start-upbedrijven, van vleesvervangers tot binnenklimaat en voedseltechnologie.

Görgülü is geen onbekende in politiek Ede, omdat hij zijn sporen verdiende bij de lokale PvdA. In 2002 was hij in Rotterdam al lid geworden, omdat hij zich verwant voelde én vond dat er binnen deze partij weinig aandacht was voor ondernemers. ,,Want zonder werkgevers heb je geen arbeid.”

Ruim tien jaar geleden werd hij gemeenteraadslid in Ede, maar naar verloop van tijd kwam de visie van de PvdA steeds verder van hem af te staan. ,,Zo was ik faliekant tegen het nieuwe leenstelsel voor studenten. Bovendien is de sociale zekerheid enorm afgebroken, zodat ik me steeds minder senang voelde. Ik ben wel een loyaal persoon, maar toen er lokaal ook perikelen ontstonden, was dat de druppel in een tijd dat ik fractievoorzitter was van die partij.”

Hij dacht eraan om te stoppen in de politiek, maar het bloed kroop waar het niet gaan kan, zodat hij een doorstart maakte met de nieuwe partij Democratische Kiezers Ede, samen met wijlen Alexander Vos-de Wael (ex-VVD). Rasit kwam als enige met voorkeurstemmen in de raad en nu maakt hij een nieuwe start met fusiepartij DPE. ,,Als we gedeelde doelen hebben, ben ik voor samenwerking. Ik heb natuurlijk mijn waardenset, vanuit mijn islamitische opvoeding, met respect voor anderen, opkomen voor personen die het moeilijk hebben en ageren tegen onrechtvaardigheid. Dat zit heel diep.”

De afgelopen jaren heeft Görgülü politieke impact gehad, vindt hij zelf. Zo heeft hij zich jaren ingezet voor een tunnel als alternatief voor de sluiting van de spoorwegovergang bij de Kerkweg. Hij noemt de sluiting van de overgang zonder een alternatief ‘een historische fout’ die snel hersteld moet worden en verklaart dat hij zich blijf inzetten voor deze zaak. Verder wijst hij op het schrappen van parkeervergunningen in de Enka-wijk. ,,Dat vond ik geen rechtvaardige situatie, omdat het nieuwe station er nog lang niet staat. Mensen dienen, maar niet vanuit een dogma.” Eerder wees hij de raad op te weinig netcapaciteit qua energie en pleitte hij ervoor om niet te snel van het gas af te gaan, in zijn ogen een groene vorm van energie. ,,Ze zeiden dat ik spoken zag, maar nu zijn de problemen groot. De gangbare partijen zitten in een keurslijf en lopen achter de feiten aan, maar ik kijk vooruit en wil problemen voorkomen.”

DPE wil ook de woningnood aanpakken en vindt dat de sociale sector altijd het kind van de rekening is. ,,De wachttijd blijft te lang. Als de markt het niet oppakt, moet de overheid het voortouw nemen en zelf sociale, goede ‘nul op de meter’ huizen bouwen, in combinatie met energietransformatie. Dat lost de woningnood op en levert winst qua duurzaamheid én op sociaal terrein. De gemeente beweegt zich immers al veel op zakelijk gebied, want ze is bijna monopolist als het gaat om grondexploitatie.”

De samenwerking met Moorman en Wijnsouw ontstond op een natuurlijke wijze, laat Rasit weten. ,,We stellen de Edese burger voorop en hebben een afwijkende mening.” Ede hoeft wat betreft DPE ook niet enorm (verder) te groeien. ,,Dan verlies je je eigen karakter. Wel kunnen we nieuwe huizen creëren met hoogbouw, dat kan ook mooi zijn en een sociaal karakter krijgen.”

Dit artikel komt uit de verkiezingsspecial die op woensdag 9 maart is verschenen in de papieren Ede Stad. Kijk voor alle artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen in ons Verkiezingsdossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie