Stephan Neijenhuis van D66 is de jongste van alle lijsttrekkers die in Ede meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Stephan Neijenhuis van D66 is de jongste van alle lijsttrekkers die in Ede meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. D66

D66 wil in Ede scoren op klassieke thema’s

10 maart 2022 om 16:30 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE D66 wil bouwen aan een Ede voor iedereen. Lijsttrekker Stephan Neijenhuis (28) citeert het verkiezingsprogramma. ,,Kinderen in Ede groeien op met ongelijke kansen in het leven. De Edese politiek moet daar wat aan doen. We moeten zorgen dat goed onderwijs jongeren een mooie toekomst biedt, dat we klimaatproblemen niet verder vooruitschuiven en dat we de wooncrisis oplossen.”

Neijenhuis is geboren en getogen in Ede, woont met vrouw en zoon (0) in Ede-Zuid. Naast zijn raadswerk werkt hij als financieel beleidsmedewerker bij de D66-fractie in de Tweede Kamer. In zijn schaarse vrije tijd is hij onder meer tenor bij het Kamerkoor Midden-Gelderland.

Onderwijs is zoals altijd topprioriteit van zijn partij. ,,D66 wil dat Ede weer gaat investeren in onderwijs. De bezuiniging op nieuwbouw van scholen willen we van tafel. De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk een goed geventileerde school is. Zonder goed klaslokaal is het moeilijk concentreren. We willen ons ook inzetten voor een rijke schooldag voor ieder kind. Ieder kind, ongeacht zijn of haar achtergrond, heeft recht op een schooldag met aandacht voor cultuur, sport en huiswerkbegeleiding. Ook veilige fietsroutes, vooral naar scholen, zijn belangrijk. Onze kandidaat op nummer 5, Henk Kohsiek, wil snel aan de slag met zijn plannen voor veiliger fietsen.”

‘We moeten weer gaan investeren in onderwijs’

Passende en betaalbare woningen, daaraan is een groot tekort in Ede. ,,Wij willen dat de gemeente aan de slag gaat om dat op te lossen. De Bennekomse Louke Koopmans is nummer 2 van D66 en wil dat we meer woningen gaan bouwen, met name voor starters en senioren. Bouw leegstaande winkels en kantoren om tot woningen. Wij kiezen verder voor duurzaam, circulair bouwen en vaker de hoogte in. Zo kunnen we meer mensen een betaalbare woning bieden zonder het groene karakter van onze gemeente te verliezen.”

KLIMAAT Volgens Neijenhuis kan het klimaat niet langer wachten. ,,In Europa staat Nederland helemaal onderaan het lijstje van duurzame energie. Binnen Nederland heeft Ede één van de laagste ambities. En nog haalt Ede de eigen klimaatdoelen niet. D66 wil daar verandering in aanbrengen. Wie voorop loopt is uiteindelijk ook goedkoper uit en zorgt dat je rekening kunt houden met de eigen inwoners. Door nu werk te maken van meer groene energie versterken we onze lokale economie, ons leefklimaat en stikstof in de Edese lucht. Nummer 4 op de lijst Freek Jan Koekoek uit Bennekom heeft daarvoor veel plannen, bijvoorbeeld om de landbouw in Ede te vergroenen en minder vervuilende vrachtwagens door de centra te laten rijden.”

JONGSTE LIJSTTREKKER D66 heeft met Stephan Neijenhuis de jongste lijsttrekker van Ede. Dat is hij trouwens al acht jaar, de periode dat hij deel uitmaakt van de gemeenteraad. Hij hoopt deze titel kwijt te raken aan Sam Elfvering (26) die op de kandidatenlijst de derde plek inneemt. ,,Hij is bijzonder gemotiveerd om jongeren een stem te geven in de lokale politiek. Wij vinden het belangrijk dat jongeren zich ook vertegenwoordigd voelen in de politiek. Daarom zetten we ons ervoor in dat jongeren zichzelf kunnen zijn, dat er iets te doen valt in Ede en er voldoende betaalbare starterswoningen zijn’’, schetst hij. 

,,Dat zijn dingen in de gemeente die jongeren aangaan en iedereen die begaan is met de toekomst van volgende generaties. Zo zorgen we dat Ede klaar is voor de volgende generatie Edenaren die staat te trappelen om mee te denken en mee te bouwen aan onze mooie gemeente”, besluit Neijenhuis.

Dit artikel komt uit de verkiezingsspecial die op woensdag 9 maart is verschenen in de papieren Ede Stad. Kijk voor alle artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen in ons Verkiezingsdossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie