Ruben van Druiten, al jaren het gezicht van Burgerbelangen Ede.
Ruben van Druiten, al jaren het gezicht van Burgerbelangen Ede. Arjan van Bruggen

Menselijke maat staat voorop bij Burgerbelangen

10 maart 2022 om 19:00 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE Ruben van Druiten (47) is met zijn paardenstaart een opvallende verschijning in de raad. Opgegroeid in Veldhuizen, vader van twee dochters. Werkt als fraude-analist in Barneveld. In 2010 werd hij raadslid van Burgerbelangen, vier jaar later verdubbelde de fractie en in 2018 ,,hadden we bijna drie zetels. Hopelijk tikken we die nu wel aan, we groeien nog steeds en het bevalt mij enorm”, aldus de lijsttrekker.

,,Onze fractie vertolkt het rechtse geluid. Hoewel wij een Fortuynistische partij zijn, worden we wel eens de ‘Edese PVV’ genoemd. Er zijn raakvlakken, maar wij zijn Burgerbelangen. Een echte lokale partij, niet aan Haagse perikelen gebonden. Met een eigen visie en een goed alternatief voor mensen die landelijk op de PVV of JA21 stemmen.”

Voor een oppositiepartij is het volgens Van Druiten lastig om zaken voor elkaar te boksen. ,,Maar we hebben onze stempel weten te drukken op de Edese politiek. We zijn niet bang om de vinger op de zere plek te leggen en we spelen geen politieke spelletjes. Behoud van historisch erfgoed hebben we eigen gemaakt. Daarnaast zijn we de enige partij die in een zaal vol jaknikkers ‘nee’ durft te zeggen tegen opvang van asielzoekers.”

‘Wij zijn een alternatief voor PVV of JA21’

,,Als kleine fractie hebben we ook in de afgelopen raadsperiode successen geboekt, zoals het strafbaar stellen van straat-intimidatie. We hebben ons ook hard gemaakt voor een autotunnel in Ede-Zuid en gehamerd op de aanpak van het slechte groenonderhoud in de wijken. Uiteraard hebben we tegen het geldverslindende WFC Experience en een azc in Deelen gestemd.” Volgens Van Druiten hebben ,,we ook in Ede last van het Haagse wanbeleid.’’ Hij vervolgt: ,,Denk aan de toeslagenaffaire. Het kabinet stapte op, maar zit weer met elkaar op het pluche, onbegrijpelijk. Het corona-wanbeleid, het slechte immigratie- en stikstofbeleid. De linkse partijen blijven maar doorgaan met immigratie, maar het moet een keer stoppen. Er is veel woningnood, mensen raken dakloos, wonen noodgedwongen bij hun ouders. Eigen woonruimte vinden is bijna onmogelijk. Torenhoge energieprijzen, mede door energiebelasting. Alles om duurzaamheid af te dwingen.”

In Ede is volgens Van Druiten vooral gebouwd voor de Randstedelingen. ,,Ik zie wegtrekkende Amsterdammers liever niet in onze dorpen, behalve als ze hier op vakantie zijn. Ede moet echt bouwen voor de eigen inwoners, Edenaren eerst. De voorrang voor statushouders moet stoppen, het is oneerlijk tegenover mensen die al jaren op de wachtlijst staan.” Uiteraard is niet iedereen het met hem eens, zijn uitingen stuiten vaak op weerstand. ,,Geeft niet, ben ik gewend”, zegt hij.

Naast de vaste speerpunten vindt Burgerbelangen betaalbaar wonen belangrijk. De klimaatregelingen slaan volgens de huidige fractievoorzitter en lijsttrekker door en hij wil ook geen prestigeprojecten als het World Food Center. ,,Dit voedselpretpark is gedoemd te mislukken en hangt straks als een molensteen om onze nek. Dan wordt er weer bezuinigd op het groenonderhoud, wat al huilen met de pet op is. Ook willen we niet dat de historische Nergenase Bosweg in Bennekom verandert door woningbouw.”

,,Het huidige gemeentebestuur schiet te kort”, stelt Van Druiten. ,,Het is vooral op zichzelf gericht, een verlengstuk van het kabinet. De verkiezingen zijn een goed moment om de geluiden te herijken. Ons tegengeluid blijft nodig en is groeiende. We zijn een vaste factor in de Edese politiek, mensen weten wat ze aan ons hebben. Burgerbelangen is een rechts progressieve partij met de menselijke maat voor zorg en welzijn van onze inwoners.”

Dit artikel komt uit de verkiezingsspecial die op woensdag 9 maart is verschenen in de papieren Ede Stad. Kijk voor alle artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen in ons Verkiezingsdossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie