Afbeelding
Gemeente Ede

Raad beveelt burgemeester René Verhulst aan voor herbenoeming

31 maart 2023 om 07:12 Politiek Tips van de redactie

EDE René Verhulst (62) wil geen ‘grijze plaat’ worden. Dat zei hij donderdagavond in de raadzaal tegen de gemeenteraad, die de commissaris van de koning en de minister heeft aanbevolen hem voor een periode van zes jaar her te benoemen tot burgemeester van Ede. ,,Als u denkt dat het met mij wel die kant opgaat, dan moet u mij aan mijn jasje trekken,” zei hij tegen de raad. 

Een burgemeester wordt benoemd voor zes jaar. Na zes jaar komt een burgemeester in aanmerking voor een herbenoeming voor weer zes jaar. Voor het einde van de benoemingstermijn geeft de zittende burgemeester aan of hij/zij in aanmerking wil komen voor een herbenoeming. In de Gemeentewet staat dat de raad de taak heeft om een aanbeveling tot herbenoeming op te stellen. Hiervoor heeft de raad een vertrouwenscommissie benoemd met als leden fractievoorzitters Bart Omlo (VVD), Gerrit Flier (SGP), Cora Otter (ChristenUnie) en Ellen Out (GroenLinks).

GEHEIM

Op donderdag 30 maart presenteerde de vertrouwenscommissie zijn werk en bevindingen. Deze herbenoemingsraad is, vanuit de gemeentewet, geheim. Na het besloten deel maakte plaatsvervangend voorzitter Daan Weststrate bekend dat de raad heeft ingestemd met de aanbeveling tot herbenoeming van de burgemeester.

‘NOG NET ZO GEMOTIVEERD’

Burgemeester René Verhulst: ,,Ik ben nog net zo geïnspireerd en gemotiveerd om dit ambt op te pakken als zes jaar geleden. Ik ben dan ook blij en vereerd met het vertrouwen dat mij door de raad wordt gegeven om door te gaan. Er liggen nog uitdagingen genoeg, ik blijf er tegenaan gaan.”

De Gelderse Commissaris van de Koning stuurt deze aanbeveling door aan de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. De minister neemt bijna altijd de aanbeveling van de raad over. De minister draagt de burgemeester voor en de Koning en minister van BZK ondertekenen uiteindelijk het besluit tot herbenoeming. De ceremoniële herbenoeming vindt naar verwachting plaats in de raadsvergadering van 7 september 2023.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie