Afbeelding
AberMedia

Celstraf en geldboete voor man uit Lunteren voor betrokkenheid bij drugslab

2 februari 2023 om 13:48 Rechtbank

LUNTEREN De rechtbank veroordeelt een 62-jarige man uit Lunteren voor het medeplegen van het aanwezig hebben en het produceren van amfetamine, het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie van amfetamine én het aanwezig hebben van verschillende medicijnen zonder vergunning. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 50 maanden en een geldboete van 60.000 euro. De rechtbank spreekt een 59-jarige man uit Vlaardingen en een 61-jarige man uit Rotterdam vrij, omdat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is voor een veroordeling.

Op 19 december 2021 trof de politie in Lunteren in en rondom de woning van de 62-jarige man tijdens een inval meerdere synthetische grondstoffen aan in een bakwagen. Op het terrein trof de politie zo’n 75 kilo amfetamine en 90 liter amfetamineolie aan. Daarnaast werden verschillende spullen en stoffen aangetroffen die nodig zijn bij de productie van synthetische drugs. Uit onderzoek bleek dat het aangetroffen drugslab goed was voor een productie van ruim 6 tot 7 miljoen pillen waarin amfetamine is verwerkt.

DNA SPOREN

Volgens de advocaat van de man had de man de op zijn perceel aangetroffen goederen opgekocht uit een oude loods en deze hadden volgens hem niets te maken met een drugslab. Daarnaast stelde de advocaat dat de man niet betrokken was met wat zich in de bakwagen afspeelde en dat deze door een ander werd gebruikt. De rechtbank verwerpt dit verweer. Op het moment van ontdekken was de in de bakwagen staande vriezer in werking en stond 1 van de 2 aanwezige elektrische kachels aan. De betrokkenheid van de man hierbij volgt onder andere uit de aanwezigheid van zijn DNA-sporen op het ademgedeelte aan de binnenzijde, de trekkoorden van een halfgelaatsmasker én op een handschoen die zijn aangetroffen in de bakwagen.

STRAFBLAD

Het is algemeen bekend dat synthetische drugs en verdovende middelen in het algemeen zeer schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Amfetamine heeft bovendien een sterk verslavende werking. Ook zijn grote risico’s verbonden aan het opslaan en het bewerken van de chemicaliën in een illegaal drugslab, zoals brand- en ontploffingsgevaar en het vrijkomen van giftige en bijtende dampen.

Ook gaat de productie van en de handel in harddrugs gepaard met vele andere vormen van criminaliteit die de man door zijn handelen mede in stand hield. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan. De rechtbank houdt in negatieve zin rekening met het strafblad van de man; hij is eerder veroordeeld voor drugsdelicten.

CELSTRAF

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 50 maanden passend voor een drugslab van deze omvang. Op deze straf wordt het voorarrest in mindering gebracht. Daarbij moet de man een geldboete van 60.000 euro betalen.

VRIJSPRAAK

Er waren ook verdenkingen van betrokkenheid bij het drugslab tegen twee andere mannen. Op basis van het dossier ontbreekt het wettig en overtuigende bewijs dat de aanwezige drugs zich binnen het bereik van de mannen bevonden. Daarbij blijkt uit het dossier niet dat zij een wezenlijke of significante bijdrage leverden aan het produceren van amfetamine op het perceel in Lunteren of dat zij daarbij opzettelijk behulpzaam waren. 

Het aantreffen van DNA op een verplaatsbaar object waarop later ook sporen van drugs zijn aangetroffen, levert weliswaar een verdenking in hun richting op, maar is onvoldoende om aan te nemen dat zij bij de productie of het beschikken over de grondstoffen een rol als (mede)pleger of medeplichtige vervulden. De rechtbank spreekt de mannen daarom vrij.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie