Afbeelding
Job Oldegbers

Provincie Gelderland komt met noodconcessie voor Valleilijn

24 augustus 2020 om 17:01 Verkeer en vervoer

EDE De aanbesteding voor de treindienst tussen station Ede-Wageningen en Amersfoort heeft geen inschrijvers opgeleverd. Dit heeft te maken met de onzekerheid rond de reizigersaantallen door de coronacrisis, aldus de provincie Gelderland. De huidige vervoerder, Connexxion, heeft een concessie tot december 2021. ,,Ook na deze periode blijft de trein rijden. De continuïteit van de treindienst is gewaarborgd”, aldus de provincie, die hiervoor een noodconcessie gaat voorbereiden.

Voor de noodconcessie bekijkt de provincie hoe de kwaliteit van de treindienst toch verder verbeterd kan worden, bijvoorbeeld door betere reisinformatie tijdens verstoringen. Een noodconcessie duurt maximaal 2 jaar.

OVERBRUGGINGSMAATREGEL Tijdens de procedure hebben volgens de provincie wel meerdere bedrijven interesse getoond. ,,Landelijk ontstaat steeds meer het beeld dat de reizigers slechts langzaam weer het openbaar vervoer weten te vinden. Dit levert grote verliezen op voor de vervoerbedrijven en een onzekere markt. Dit heeft er toe geleid dat landelijk lopende voorbereidingen voor aanbestedingen zijn vertraagd.”

Er werd ook een speciale overbruggingsmaatregel gepresenteerd voor de aanbesteding. Zolang de maatregelen voor COVID-19 van kracht zijn, zou de provincie 80 procent van de vervoersopbrengsten garanderen. Ondanks deze garantie is er geen aanbieding binnengekomen. De aanbesteding wordt nu geëvalueerd met alle vervoerders.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie