Afbeelding
Joëlle Kelderman

Aanleg fietsroute tussen Ede en Wageningen kan van start

3 december 2021 om 10:00 Verkeer en vervoer

EDE De meer dan 5000 fietsers die dagelijks tussen Ede en Wageningen fietsen van en naar werk, school of voor bezoek, kunnen over enige tijd gebruikmaken van een ‘hoogwaardige fietsroute’. Medio 2022 kan de eerste schop in de grond en wordt de fietsroute flink verbeterd. De gemeenten Ede en Wageningen, Fietsersbond en provincie Gelderland hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. 

De fietsroute tussen Ede en Wageningen is een van de drukste routes van Gelderland. Uit de jaarlijkse telling van de provincie blijkt dat het aantal fietsers met maar liefst 12 procent  is toegenomen. Dat betekent bijna 7500 fietsers per dag op het drukste punt. ,,Voor de korte afstanden willen we het liefst dat reizigers zich verplaatsen met de fiets of gaan lopen. Want deze manier van reizen is niet alleen gezond en goed voor onze leefomgeving maar zorgt ook voor minder CO2-uitstoot. Daarom werken we aan brede en veilige fietspaden en looproutes”, laat de provincie Gelderland weten.

FIETSSTRAAT De fietspaden en fietsstroken worden verbreed. Bij twee richtingen worden ze minimaal vier meter, bij één richting minimaal drie meter breed. Op kruispunten krijgen fietsers zoveel mogelijk voorrang. Een aantal straten wordt ingericht als fietsstraat, waar fietsers de hoofdgebruikers zijn en auto’s te gast. Bij het station Ede-Wageningen komt een geheel vernieuwde ongelijkvloerse kruising voor fietsers. Er komt rood asfalt te liggen en de fietspaden worden verlicht waar dat nog niet het geval is. Op een aantal plekken in Ede komt een groenere inpassing, met bomen en bermen met veel bloemen.

ROUTE Het tracé is (van noord naar zuid): Ede-Centrum – Stationsweg - Station – Edeseweg – Bennekom- Bovenweg – Grintweg - Nijenoord Allee – Hoevestein - Churchillweg – Wageningen-Centrum, met een aftakking over de Kierkamperweg naar de Campus in Wageningen. Gemeenten Ede en Wageningen starten medio 2022 aan de Kierkamperweg. De uitvoering loopt door tot 2025. 

De kosten, bijna 21 miljoen, worden gedragen door de gemeente Ede (51 procent), de gemeente Wageningen (9 procent), de provincie Gelderland (33 procent) en het Rijk (7 procent).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie