De eerste driehoeken worden momenteel gebouwd op het bouwterrein.
De eerste driehoeken worden momenteel gebouwd op het bouwterrein. Spoorzone Ede

Geen treinen en korte afsluiting Klinkenbergerweg door werkzaamheden station Ede-Wageningen

9 februari 2023 om 11:11 Verkeer en vervoer

EDE Vanwege werkzaamheden aan het nieuwe station Ede/Wageningen rijden er in het weekend van 11 en 12 februari geen treinen van en naar station Ede-Wageningen. Ook is er op zaterdag 11 februari van 07.00 tot 10.00 uur een stremming in beide richtingen op de Klinkenbergerweg, ter hoogte van de Albertstunnel. 

Dit weekend wordt een start gemaakt met het dak van het nieuwe station: er worden speciale kolommen op de perronfundering geplaatst. Deze stalen kolommen van 18 meter lengte dragen straks de gehele nieuwe stationsoverkapping.

De dakconstructie is erg bijzonder. Het dak bestaat uit een constructie van 23 driehoeken. De eerste driehoeken worden momenteel gebouwd op het bouwterrein. Elke driehoek bestaat uit drie houten liggers van elk 27 meter lengte. In zo’n grote driehoek zijn 36 kleinere driehoeken verwerkt. De gelamineerde vuren houten liggers wegen elk 9000 kilo. Eén driehoek weegt in totaal ongeveer 65 ton.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Eén van de kolommen, nu nog in de fabriek maar straks op het perron van station Ede-Wageningen. - Spoorzone Ede

Komend weekend worden negen kolommen geplaatst op het middenperron. ,,Het plaatsen van de kolommen vereist een bepaalde technische volgorde, waarvan niet afgeweken kan worden”, meldt Spoorzone Ede. 

VEILIGHEID

,,De kolommen worden onderling met koppelbalken aan elkaar bevestigd om zo een stevige constructie te vormen. De kolom die op het middenperron staat én exact bovenop de tunnel staat vereist vanwege de veiligheid dat de Klinkenbergerweg kort afgesloten moet worden.” Deze afsluiting van de Klinkenbergerweg is alleen ter hoogte van de Albertstunnel en is op zaterdagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

MOGELIJK OVERLAST

De kranen die de kolommen gaan hijsen werken vanaf de zuidkant en staan op de voorbouwlocatie aan de Akulaan en op de dr. Hartogsweg/Zuidplein naast perron 5 bij de groene fietsenstalling. Doordat de werkzaamheden 24/7 doorgaan, is mogelijk sprake van overlast voor omwonenden: ,,Er wordt gewerkt, verlichting staat aan en kranen en machines draaien. Uiteraard doen wij ons best om de hinder zoveel mogelijk te voorkomen.”

VERVOLG WERKZAAMHEDEN

De resterende kolommen worden geplaatst in het treinvrije weekend van 31 maart tot en met 3 april. In het treinvrije weekend cvan 12 mei worden de eerste perronkappen geplaatst. In het treinvrije weekend van 7 juli worden de resterende perronkappen geplaatst.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie