Afbeelding
Sander van Snippenberg

Toiletten in treinen Valleilijn stap dichterbij

21 november 2023 om 17:06 Verkeer en vervoer

EDE Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om te schuiven in de begroting van verkeer en vervoer. Zo komt er geld vrij voor de jaarlijkse kosten voor het legen, schoonmaken en onderhouden van toiletten, zonder dat dit ten koste gaat van de dienstregeling. Geld voor inbouw is in het coalitieakkoord geregeld.

Bij het vaststellen van het coalitieakkoord reserveerden de partijen al geld voor het inbouwen van toiletten in bestaande treinen. Maar toiletten moet ook geleegd, onderhouden en schoongemaakt worden. Hiervoor is nu geen geld. Provinciale Staten (PS) bepalen hoe het geld van provincie Gelderland wordt uitgegeven. Dit heet het ‘budgetrecht’. Daarom moeten zij nu besluiten dat het geld voor de toiletten er echt komt, én hoe het jaarlijkse budget wordt geregeld. Het schuiven in de begroting voor verkeer en vervoer betekent dat andere projecten niet doorgaan. Welke dat zijn weten is nog niet bekend. 

VALLEILIJN

Vanaf december 2023 rijdt vervoerder Keolis de dienstregeling tussen Ede-Wageningen en Amersfoort. Hier rijden 7 treinen. In 2 treinen zit al een toilet, 5 treinen zijn in 2036 afgeschreven. In het contract staat dat de treinen worden gemoderniseerd tussen 2024 en 2026. Tijdens de modernisering kunnen ook toiletten worden ingebouwd, als Provinciale Staten met het voorstel akkoord gaan. 

Landelijk is er in het bestuursakkoord ‘toegankelijk openbaar vervoer’ vastgelegd, dat in alle nieuwe treinen een toegankelijk toilet moet zijn. Daarnaast verzocht de Tweede Kamer de staatssecretaris te onderzoeken of het mogelijk was om sneller toiletten in te bouwen, in bestaande treinen. En hierover te gaan praten met het Gelderse bestuur. In Gelderland hebben de treinen nog een lange levensduur. Daardoor zou Gelderland de laatste provincie zijn waar treinen met toiletten rijden. Het Rijk heeft voor de uitvoering van dit akkoord een bedrag van 20 miljoen euro gereserveerd. ,,We zetten ons ervoor in, dat het Rijk uit dit bedrag meebetaalt aan de kosten voor het inbouwen”, aldus de provincie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie