Afbeelding
Gemeente Ede

Otterlo krijgt wellnessboerderij met hei en wei

4 september 2019 om 07:14 Zakelijk

OTTERLO Er komt een kleinschalige wellnessboerderij aan de Beekdalseweg 2 in Otterlo. Het gemeentebestuur stemde dinsdag in om de agrarische bestemming aan te passen naar een recreatiebestemming, zodat de nieuwe eigenaar/projectontwikkelaar Herman Pieter Prangsma zijn plan uit kan voeren. 

,,Vroeger was dit een intensieve veehouderij, dus op deze manier wordt het op een hele mooie manier ingepast. Dit is een klassieke manier van functiewisseling, waarbij een stuk natuur terug wordt gebracht", reageert wethouder Willemien Vreugdenhil.

Uitgangspunt is om het agrarische erf te behouden, waarbij de oorspronkelijke bouw van het perceel wordt gebruikt bij de planvorming en dat de agrarische sfeer behouden blijft. Het houden van vee op kleine hobbymatige wijze is onderdeel van het concept en draagt bij aan de erfbeleving. Een deel van de voormalig agrarische bebouwing zal behouden blijven, maar er worden ook opstallen gesloopt of herbouwd. 

Op het perceel worden, naast de wellnessfaciliteiten, gastenverblijven, een groepsaccommodatie en een theetuin gerealiseerd. Een stal wordt verbouwd. De aanwezige werktuigenloods gaat dienst doen voor de opslag en stalling van materieel van het bedrijf. Er komt ook een parkeerplaats. Om het agrarische karakter te beleven, blijft een deel van het perceel als weide ingericht, inclusief een beperkte hoeveelheid vee (vleeskoeien). Bovendien wordt het meest zuidelijke deel van het perceel ingericht als heidegebied. De weide en het heidegebied worden beide openbaar toegankelijk en voorzien van een recreatief wandelpadenstelsel, aangesloten op het lokale wandelnetwerk.

Om de plannen mogelijk te maken wordt een deel van de huidige agrarische bestemming gewijzigd naar een recreatiebestemming. Zo worden functieaanduidingen opgenomen om het gewenste concept te ontwikkelen. De weide zal bestemd blijven als agrarisch. Het zuidelijke deel van het perceel, het heidegebied, wordt bestemd als natuur. Het hoofdgebouw is direct aan de Beekdalseweg gesitueerd. In het plan blijven het hoofdgebouw, de kapschuur, de koeienstal en de kippenstal bestaan. De bebouwing wordt gerenoveerd en krijgt een nieuwe functie binnen het recreatieconcept. De overige gebouwen (varkensstallen) op het perceel worden gesloopt, waardoor er ruimte op het perceel ontstaat. Deze wordt gebruikt voor nieuwe bedrijfsgebouwen en om een kwalitatieve verbetering op het erf te realiseren. 

Als compensatie voor de gewenste ontwikkelingen wordt het zuidelijke gedeelte van het perceel ingericht als heidegebied. De omvang van het gebied is circa 36.600 vierkante meter. Het gebied is in het verleden ook heidegebied geweest en wordt, net als de weide, openbaar toegankelijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie