Afbeelding
Koen Suyk

Agrarische bedrijven verdwijnen in een snel tempo

30 oktober 2019 om 11:45 Zakelijk

EDE Agrarische bedrijven verdwijnen in snel tempo uit de gemeente Ede. Dat blijkt volgens wethouder Willemien Vreugdenhil uit de de inventarisatie van een Vitaal Buitengebied. Verder stuit de gemeente op situaties die niet horen. ,,Iedereen wordt op z'n rechten en plichten gewezen. Daarmee wordt alles in overeenstemming gebracht. Slechts in een kleine minderheid van het aantal bezochte erven zal op termijn handhaving niet te voorkomen zijn", aldus Vreugdenhil.

Jan de Boer

Ede stuurt er wel op aan om zoveel mogelijk gevallen op te lossen. De inventarisatie van een Vitaal Buitengebied moet inzicht geven in de huidige situatie op agrarische bedrijven in de gemeente Ede en in de verwachte aard en omvang van ontwikkelingen op dit bedrijven. Per perceel inventariseert de gemeente Ede volgens wethouder Vreugdenhil wat er op ieder perceel gebeurt. ,,We zijn begonnen in het gebied van Ederveen, De Veenen en Doesburg. Het levert ook input op voor potentiële ontwikkelruimte, waar nog wat kan en waar agrarische milieuvergunningen kunnen worden afgegeven. In alle jaren is dit nog nooit zo goed gedaan in de gemeente. Het is een tijdrovende klus. Het is heel belangrijk dat onze administratieve gegevens kloppen met de werkelijkheid."

WANTROUWEN De inventarisatie loopt nog tot in 2020. De medewerkers van Ede constateerden een groot wantrouwen tijdens hun inventarisatie. ,,Op 39 procent van de erven worden situaties aangetroffen die niet overeenkomen met de bestemming of de vergunningen. De handhaving hebben we niet meteen opgestart. Als gemeente moeten we ook de hand in eigen boezem steken, omdat we lang niet heel goed hebben gekeken wat er allemaal in het buiengebied gebeurde. Alle mensen moeten we de gelegenheid geven om hun gedachtes te vormen en om te bekijken hoe zij de toekomst in willen."

VERDWIJNEN Op dit moment is het volgens de Edese wethouder nog te vroeg om conclusies te trekken. Wel ziet Ede bevestigd dat agrarische bedrijven in een snel tempo verdwijnen. ,,De opvolgacties van de gemeente en de omgevingsdienst zullen grofweg bestaan uit de heroverweging van het beleid, projectaanpak voor eenvoudige en veelvoorkomende gevallen waar de werkelijke situatie niet in overeenstemming is met de bestemming of vergunning. En verder het legaliseren van bestemmingen of vergunningen op basis van nieuw of overgangsrecht, en het behandelen van aanvragen van vergunningen of bestemmingswijzigingen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie