Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De Specialist

‘Kijk kritisch in hun blauwe ogen’

1 juni 2022 om 18:07 Zakelijk

EDE Ik word er zelfs na een paar weken nog enthousiast van. Vorig maand kon ik u eindelijk meer vertellen over verschillende innovaties op mijn vakgebied. Ik maakte onlangs kennis met de nieuwe IHO-lijn (in-het-oor-lijn) hoortoestellen van leverancier Phonak. Onder meer de bluetoothoptie is erg fijn voor de gebruiker. Ik heb de laatste tijd gemerkt dat er steeds meer vragen komen over die in-het-oor hoortoestellen.

En dat is wel opvallend. De IHO’s zetten u, maar ook mij, aan het denken. Ik heb de cijfers, waar ik als audicien toegang toe heb, er eens bijgepakt. In de maand april van dit jaar zijn er ongeveer 41.000 hoortoestellen verkocht in Nederland. In die maand is slechts 3,77 procent van de verkochte hoortoestellen er eentje die in het oor kan. En dat is natuurlijk behoorlijk opvallend. Waarom loopt uw buurman wel met een IHO-hoortoestel en wordt bij u een model achter het oor geadviseerd? Mijn conclusie is dat dit aan een paar zaken kan liggen.

Allereerst, is een IHO niet geschikt voor elke vorm van gehoorverlies. Hoe ernstiger het verlies, hoe meer vermogen het hoortoestel nodig heeft. Dit betekent dat er een grotere geluidsversterker nodig is. Dit is soms een lastig opgave voor fabrikanten. 

KOSTEN Maar er is ook een andere oorzaak, eentje die meer onderbelicht is. Tijdens de uitprobeerperiode van een in-het-oor hoortoestel moet een schaal op maat worden gemaakt. Zo’n schaal kost rond de vijftig euro voor de audicien. Uit ervaring weet ik dat er soms meerdere schalen per cliënt nodig zijn. Dat kan voor de zorgverlener dus flink oplopen. Daarbij opgeteld komt de verschraling van de vergoedingen die zorgverzekeraars uitkeren. Die tarieven zijn echt historisch laag. Het is voor collega-winkelbedrijven dus niet altijd aantrekkelijk om een IHO aan te bieden. Massa (achter-het-oor) is immers kassa.

Aan het kleine IHO-toestel zitten veel voordelen. Ze vallen vrijwel niet op. Door de diepe plaatsing in de gehoorgang blijft de natuurlijke werking van de oorschelp behouden. Op deze manier kan het geluid beter gelokaliseerd worden. Een IHO zit ook minder in de weg. Denk bijvoorbeeld aan de voordelen bij het sporten of het dragen van een bril. Ook zijn ze minder gevoelig voor windgeruis. 

’SMALLE GEHOORGANG’ Ik wil u als consument vragen om kritisch te zijn en kritisch te blijven. Vertrouw niet iedere audicien op zijn of haar blauwe ogen, maar vraag door naar de opties en waarom sommige opties bij u blijkbaar niet aan de orde zijn. Soms valt een argument als ‘u heeft een te smalle gehoorgang voor een IHO’ namelijk best te betwijfelen. 

Bij Rietberg Hoorzorg kijken we niet zo op de centen, maar overleggen we met degene die tegenover ons zit over de opties. Kom bij twijfel dan ook voor een second opinion even bij ons langs. Ik vertel u graag over de nieuwste innovaties en mogelijkheden.

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie