Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De specialist

Zet je oren niet in lockdown!

Zakelijk

EDE Zo tegen het einde van het jaar raak je toch altijd in een wat melancholische sfeer. We hebben de Kerst net achter de rug en ook dit jaar is het wat anders dan anders. Nederland is grotendeels op slot en dat is alles behalve fijn. Maar het einde van het jaar gebruik ik ook vaak om vooruit te kijken naar wat komen gaat. Dat wil ik deze week graag met u doen. 

Want dat Nederland in een lockdown zit, betekent niet dat u uw oren ook in een lockdown moet zetten. Integendeel zelfs. Ze zijn 24 uur per dag actief en juist nu veel mensen weer thuiswerken is het belangrijker dan ooit om andere partijen goed te kunnen verstaan. Bijvoorbeeld - ik had het er eerder in deze krant als eens over - bij digitale vergaderingen. De luidsprekers die op een laptop, tablet of smartphone zijn geïnstalleerd, produceren verstaanbaar geluid voor goedhorenden. Maar datzelfde geluid is vaak zeer vermoeiend voor slechthorenden. Slechthorenden voelen zich vaak ook wat achtergesteld als ze niet goed mee kunnen doen in een bespreking, het levert ongelijkheid en ruis op. Gelukkig zijn er steeds meer goede oplossingen die werken met bluetooth, waarbij het geluid via een ‘onzichtbaar draadje’ op een hoortoestel binnenkomt. Dat kan een hoortoestel op het oor zijn, maar tegenwoordig ook een hoortoestel in het oor. Over die laatste categorie wil ik het graag hebben. Bij Rietberg Hoorzorg zijn we namelijk een behoorlijke fan van in het oor hoortoestellen.

Voor volgend jaar verwacht ik bij de in het oor hoortoestellen namelijk best wat innovatie. De elektronica wordt kleiner. Het wordt dus mogelijk om een bluetooth hoortoestel in je oor te plaatsen. Het trekkoordje dat nu dient om je hoortoestel uit het oor te halen, krijgt een antennefunctie. Een mooie vooruitgang. Het betekent in deze tijd ook geen gehannes meer met bijvoorbeeld mondkapjes bij een hoortoestel met bluetooth op het oor. En niks achterstand bij het thuiswerken: je hoort de videovergadering weer prima.

Er is trouwens wel iets vreemds aan de hand met de hoortoestellen in het oor. In november van dit jaar werden ruim 45.000 hoortoestellen verkocht. Een krappe vier procent was een in het oor hoortoestel. Dat is best weinig, maar ik leg u graag uit waardoor dat komt. een dergelijk toestel is maatwerk. Het kan zijn dat het eerste door de audicien bestelde toestel niet helemaal voldoet. En wellicht de volgende ook niet. Een audicien moet daardoor meerdere hoortoestellen bestellen en dat ontmoedigt hem of haar behoorlijk. Wellicht dat u soms hoort: ‘uw gehoor is niet geschikt voor deze techniek’. Mijn advies: vraag altijd een second opinion, want vaak is er best iets mogelijk.

In het volgende artikel wil ik u meer vertellen over de voortgang van de techniek. Met name over sensoren in de oren. Maar dat is voor later. Voor nu wens ik u, mede namens mijn team, veel gezondheid en een luisterrijk 2022 toe.

Audiciens zijn tijdens de lockdown gewoon open. Heeft u geen afspraak? Bel of mail ons dan even.

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl

advertentie