Dineke de Ruiter.
Dineke de Ruiter. Melissa Ouwehand
De specialist

Kerst(ge)mis

Zakelijk

EDE Weinig dagen lijken meer gemaakt te zijn om gemis te voelen, dan de winterse feestdagen. Als uitvaartverzorger merk ik dat vooral ouderen het vaak in deze maand moeilijk hebben. Er zijn veel mensen die hun dierbaren erg missen en het daar nu extra zwaar mee hebben. December is de maand van gezelligheid, samenzijn en feestvieren. Voor miljoenen mensen is kerstmis een fijn feest. Maar voor velen zijn de feestdagen alles behalve ‘de mooiste tijd van het jaar’.

Het lijkt wel of het elk jaar erger wordt: maanden tevoren zijn de winkels en straten al versierd in kerstsfeer. We zijn al vroeg in de weer om cadeautjes te kopen. Dan komen de folders, in de bus en online. Met de diners, de kaarsen, de lichtjes, de sfeerplaatjes, de gelukkig gezinnetjes, met opa of oma erbij. Het lijkt wel of alles erop gericht is je te laten voelen hoe sterk het gemis van een dierbare is, als je dat allemaal niet in het vooruitzicht hebt. Kerst geeft ons de kans om even pauze te nemen en stil te staan bij de belangrijke dingen om ons heen. Voor veel Nederlanders zijn de feestdagen ook een tijd om juist extra stil te staan bij overleden dierbaren. Ze praten over hun dierbaren of branden een kaarsje. Ook bezoeken veel mensen de kerk, het graf of de urn van de overleden persoon. Dat geeft troost.  

Vrijwel niemand mist met Kerst een hap eten in ons land. Maar ongelofelijk veel mensen missen andere mensen om het kerstfeest mee te vieren. Niet dat je Kerst móét vieren, maar het is wel fijn om wel de gezelligheid, de sfeer en de hoop met anderen te kunnen delen. Natuurlijk kun je net doen of het gewone dagen zijn. Daar is niets mis mee. Maar als je liever samen met anderen bent, doe er dan zelf ook je best voor, ook al is dit moeilijk. 

Want het vraagt wel initiatief. Iemand moet het doen. Het voortouw nemen, lef tonen. Een plan hebben. Voorstellen om samen te koken. Een film kijken. Een boswandeling maken en daarna kerstkoffie te drinken bij jou thuis. Wil je niets missen met Kerst kom dan, als je kunt, ook zelf in actie. Misschien woont er bij u in de straat wel een iemand die zich eenzaam voelt. Vermoedt u dat die buurman of buurvrouw van een paar deuren verderop geen sociale contacten heeft? Bel eens aan en nodig hem of haar uit voor een kopje koffie of ga zelf op de koffie. Zulke kleine dingen kunnen voor iemand al een enorme steun in de rug zijn.

KERSTGROET EN ATTENTIE Kent u iemand die in deze dagen eenzaam is en wel een mooie kerstgroet met een leuke attentie kan gebruiken? Contact ons dan op 06-10710789 of via dineke@deruiteruitvaartzorg.nl. U kunt dan op woensdagavond 22 december vanaf 17.00 uur bij ons een attentie ophalen aan de Voorsterweg 10 in Ede. U kunt die zelf bij iemand langs brengen of wij doen dit voor u. Maar laten we het vooral samen doen.

Een liefdevolle en warme Kerst en een voorspoedig 2022 toegewenst!

Dit artikel wordt u aangeboden door De Ruiter Uitvaartzorg, Voorsterweg 10A 6717 GS Ede, Tel. 06-10710789, info@deruiteruitvaartzorg.nl, www.deruiteruitvaartzorg.nl

advertentie