Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De specialist

Tips om bezoek aan mij uit te stellen

Zakelijk

EDE Natuurlijk ben ook ik jong geweest. Ik zal u mijn muzikale voorkeur besparen, maar bezocht graag een concert waar de boxen flink stonden te trillen. Ergens in ons achterhoofd weten we dat het niet goed is om te dicht bij die boxen te staan tijdens een concert of feestavond. Onze oren hebben het dan zwaar te verduren. Nu alle kroegen weer open zijn en er ook weer stadions vol zitten met concertgangers is het tijd voor een paar tips. Tips om een bezoek aan Rietberg Hoorzorg zo lang mogelijk uit te stellen, zeg maar.

Tijdens mijn concertbezoek gebruikte ik gehoorbescherming die verschillende tonen weg filterde. Eerlijk gezegd was dat een crime. Je kreeg niet alles mee en echt van de muziek genieten was er eigenlijk niet bij. Wat dat betreft heeft de techniek niet stilgestaan en zijn de producten die tegenwoordig aangeboden worden een stuk beter. 

Tijdens een feest worden nu vaak bepaalde universele oordoppen gebruikt ter bescherming. Die zijn er in verschillende soorten en maten. Maar als ik u als specialist een tip mag geven: gebruik ze slechts één keer. Bezoek je vaker concerten en feesten met veel hoge geluidsniveau’s, ga dan voor een beter optie. Een door een professional gemaakte oordop past precies in je oor. Ze worden dan ook op maat gemaakt en het materiaal gaat veel langer mee. Uiteraard is de prijs hoger dan een standaard oordop die je na één keer gebruiken weg kan gooien. Maar ik vind het de investering meer dan waard. Je kunt hiermee namelijk voorkomen dat je de spieren in je oor door bepaalde tonen verdoofd raken. Een effect daarvan is dat je achteraf last hebt van een ‘piep’. En die piep kan permanent worden als je niet oppast. Meer daarover in de aflevering van De Specialist van volgende maand. 

Maar gehoorbescherming is er veel meer vormen dan voor alleen feestgeluid. Wat te denken van een slechte nachtrust door een snurkende partner. Ook daarvoor zijn oplossingen. Een ander bekend beschermmiddel voor je gehoor is bijvoorbeeld een zwemdop. Mensen die makkelijk zwemwater in hun oor krijgen, kunnen daar behoorlijk wat hinder van ondervinden. Irritaties of ontstekingen in of bij je gehoorgang is het laatste wat je wilt. Daarom zijn er simpele oplossingen door een siliconen oordop te laten maken, die je oor voor het water afsluit tijdens het zwemmen.

Maar er zijn ook beroepen, denk aan een zzp’er in de bouw of een autospuiter, waar bescherming gewenst is. Er zijn veel technieken op de markt waarbij de gehoorgang wordt afgesloten voor geluid, maar er toch naar de radio geluisterd kan worden.

Mocht je jezelf herkennen in één van deze situaties, dan is het goed om informatie in te winnen. Kijk gerust online naar de verschillende opties, maar waarschijnlijk ervaar je dan wat sommige van mijn klanten wel eens hebben ervaren: ‘keuzestress’. Kom daarom ook zeker bij me langs voor persoonlijk advies op maat. Dat blijft het beste.

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl

advertentie