José en Aldrik Bakker geloven dat iedereen zijn eigen bijzondere kwaliteiten heeft.
José en Aldrik Bakker geloven dat iedereen zijn eigen bijzondere kwaliteiten heeft. X-tra Huiswerkbegeleiding en Bijles

X-tra Huiswerkbegeleiding en Bijles: ‘Wij werken niet in hokjes en met labeltjes’

Zakelijk

EDE Het zijn de dagen van eindtoetsen, examens en uitslagen, dagen van spanning en veel stress. Het wachten op het verlossende telefoontje: Geslaagd, of helaas, een her. De weken en maanden voorafgaand aan die boodschap is er flink gestudeerd en dat gaat niet altijd van ‘een leien dakje’. Er wordt dan soms met huiswerk- of studiebegeleiding en bijlessen extra hulp ingeroepen. Het echtpaar José en Aldrik Bakker onderkenden, inmiddels tien jaar geleden, de problemen die leerlingen ondervinden, op weg naar het zo felbegeerde diploma. Zo ontstond X-tra. De toevoeging ‘… omdat het werkt!’ is niet voor niets als motto gekozen.

door Dick Martens

Aldrik trapt af met een mooie Einstein-quote: ‘Everybody is a genius’. ,,Iedereen is een genie. Wij geloven dat iedereen zijn eigen bijzondere kwaliteiten - genialiteit heeft, ieder kind is uniek. X-tra is een reis, zoeken naar mogelijkheden, hoe iets in beweging te krijgen. Je kunt iemand niet dwingen om iets te doen, dat werkt gewoon niet. Wij begeleiden alle leerlingen, van elk niveau en afkomst, vanaf groep vijf (basisonderwijs) tot en met het eindexamen in het voortgezet onderwijs.’’

,,We zien dat kinderen en jongvolwassenen-in-wording steeds vaker een label krijgen opgeplakt, terwijl het niet duidelijk is wat er daadwerkelijk aan de hand is.” 

,,Wij noemen het ook liever geen label, maar een randje”, vult José aan. ,,Wij hebben allemaal wel ergens een ‘randje’ en dit uit zich dan ook bij iedereen anders, soms niet zo zichtbaar, bij sommigen juist wel. Bijvoorbeeld als het gaat om een aandachtsstoornis (zoals ADHD), autisme, hoog sensitiviteit of hoogbegaafdheid. Anders betekent niet ‘minder’ of ‘meer’. Wij werken dan ook niet in hokjes of stickertjes. Elk mens is uniek en daarom verdient iedereen zijn of haar eigen benadering. Dat is onze houding, iedereen is briljant, wat is je kracht, waar zit je energie. Om dat te (helpen) ontdekken, daarin zijn we juist sterk en ervaringsspecialist geworden.”

STIMULEREN De begeleiding is generiek, met ruimte voor één op één advies. De verschillende ruimtes zijn huiselijk ingericht, zodat de leerlingen ook prettig en geconcentreerd kunnen werken. ,,Het is altijd maatwerk”, klinkt het in koor. ,,Het gaat vaak om het stimuleren, kan je het niveau naar buiten halen. Vaak wordt door de omgeving, zoals school, gezegd wat je niet kan. Het gaat er dan om om dat te doorbreken, dat is deel van wat wij hier doen. En met succes! Als je dan ziet hoe jonge mensen hier hun eigen kracht vinden en ontdekken, hun balans, dat ze het wél kunnen, en de uitstraling die ze daarbij dan hebben - het ‘licht’ gaat bijna letterlijk ‘aan’: ‘hé, ik kan het wel’. Dat zijn zulke mooie momenten! Geloven in hun eigen vermogen, dat is wel waar we het voor doen.’’

INHOUD ,,Als je dan bijvoorbeeld van ouders terugkrijgt, dat hun kinderen, ook in hun vervolgopleiding nog de vruchten plukken van wat ze hier geleerd hebben, dan stimuleert dat ons om gepassioneerd te blijven doorgaan. Tegen onze leerlingen zeggen we: ‘je leert hier iets waar je de rest van je leven plezier van gaat hebben’, In een vervolgopleiding en straks in je werk. Uiteindelijk is het eigenlijk heel simpel: we helpen bij het creëren van ‘een’ werkbare vorm, waarbinnen de nodige ‘inhoud’ kan leven. Die inhoud is bijvoorbeeld ‘school’, wat de maatschappij van je verwacht, wat je van jezelf verwacht, maar dan wel vanuit de kracht van het innerlijke. Als je dat kan rijmen aan elkaar, dan heb je iets waardevols. Dan zeggen wij: ‘X-tra….omdat het werkt!’ ”

Kijk voor meer informatie op de website www.x-tra.info.

advertentie
advertentie