Afbeelding
Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding

Kinderen, jongeren en rouw: ‘Een kwestie van dicht bij elkaar blijven en erover kunnen praten’ (video)

27 november 2023 om 19:45 Zakelijk Zeg het met video

EDE/REGIO Mincke van Schuppen is uitvaartbegeleider in Veenendaal/Ede en de regio Midden Nederland. ,,Wanneer je te maken krijgt met een overlijden: onverwacht of iemand die ziek is geweest, een kind, een baby, een jongere of iemand op leeftijd, je mag me altijd bellen. Dat mag dag en nacht, 7 dagen per week op 0318-250888. Sla dit nummer op in je telefoon, voor je het weet krijg je er eens mee te maken.”

Deze keer vertelt Mincke over kinderen en jongeren en de dood. ,,Kinderen en rouw is niet te pakken in een boekje. En dan is het vaak ook nog in een situatie dat je zelf als ouder ook verdriet hebt. Kinderen hebben in een bepaalde levensfase behoefte aan bepaalde dingen, en die gaan dus ook in elke fase weer anders om met hun verdriet, en met rouw. Dat is heel ingewikkeld, maar het is ook een kwestie van dicht bij elkaar blijven en kijken wat een kind nodig heeft in deze situatie.”

,,Kinderen kunnen heel erg vragen stellen. Hoe voelt de dood, hoe gaat een lichaam achteruit? Dat zijn vragen die wij al willen weten, maar kinderen hebben in de basis nog veel meer de behoefte om dat soort dingen te vragen. Daar met elkaar over kunnen praten, dat vind ik belangrijk. Er zijn altijd manieren te bedenken waarop je iedereen op zijn of haar eigen moment of eigen manier kan betrekken. Ouders hebben daar natuurlijk een verantwoordelijkheid in, maar ik zou graag ouders aanreiken wat zij nodig hebben om met een kind zo’n moeilijke week door te gaan.” 

In onderstaande video vertelt Mincke er meer over.


Bron video: Tessa Steenbergen

Soms krijgen kinderen te maken met het overlijden van een broer of zus. Op wereldlichtjesdag, zondag 10 december, is er aandacht voor overleden kinderen. Ouders, broers, zussen, grootouders zijn welkom om een kaarsje te branden, te luisteren naar muziek en gedichten, met elkaar te praten en herdenken vanaf 18.30 tot 20.00 uur op het Kees Stipplein in Veenendaal. Meer informatie en aanmelden kan op: www.wereldlichtjesdagveenendaal.nl

Bel voor meer informatie naar Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding 0318-250888 (Veenendaal / Ede en omgeving). ,,Bij een overlijden mag je me 7 dagen per week, dag en nacht bellen.” Meer informatie op minckevanschuppen.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie