Afbeelding
Rietberg Hoorzorg

De Specialist: Vermijd een ‘told you so-moment’

5 december 2023 om 15:06 Zakelijk

EDE Ik had ‘m dit jaar weer op mijn lootje voor Sinterklaas gezet, maar helaas. Weer kreeg ik geen glazen bol. En eerlijk gezegd kan ik er niet rouwig om zijn, want op mijn vakgebied krijg ik binnenkort iets wat erop lijkt. Ik kan de ‘toekomst’ er een stuk beter mee voorspellen.

Vaak besprak ik met u op deze plek al hoe vervelend het kan zijn als je in bepaalde situaties niet goed kunt deelnemen aan gesprekken. Met de feestdagen voor de deur denk ik dan vooral aan al die mensen die wel een hoortoestel dragen, maar in grotere gezelschappen amper een gesprek kunnen volgen. De ruis neemt het op dat moment over van het signaal en dat is bijzonder onplezierig voor de drager van het hoortoestel.

Bij een intakegesprek met een nieuwe cliënt is het mijn taak om goed te luisteren. Wat zijn de klachten, maar ook: wat zijn de wensen? Na de bekende ‘piepjestest’, in jargon ook wel een audiogram genoemd, maken we vervolgens een plan op maat. En daarbij wordt uiteraard ook gesproken over de kosten van een hoortoestel. Soms kiest een cliënt voor een goedkoper toestel dat minder geavanceerd is, terwijl zijn of haar wens vrij specifiek is. Bijvoorbeeld: het beter kunnen volgen van gesprekken op die drukke verjaardag. Ik wil een ‘told you so-moment’ vermijden en probeer altijd aan te geven dat soms een hoortoestel met meer opties het beste is in een bepaalde situatie, zoals een drukke omgeving.

Om nog beter te kunnen voorspellen hoe een slechthorende hoort in een lawaaiige omgeving, krijg ik nu dus een nieuwe ‘glazen bol’. Vanaf volgend voorjaar heb ik namelijk de beschikking over een nieuwe diagnostische test van het bedrijf Oticon. Deze Audible Contrast Threshold (ACT) kan bij gebruik zorgen voor een beter startpunt op het moment dat een nieuwe cliënt bij me binnenloopt. Het voordeel van en de innovatie in de nieuwe ACT zit ‘m in het feit dat het spraak onafhankelijk aan iemands taal is. 

Zonder een heel medisch verhaal op te hangen: de nieuwe test geeft een veel betere voorspelbaarheid van het resultaat van een hoortoestel. Het geeft mij als audicien meer gereedschap in handen om u goede zorg te leveren. Daarnaast kan het voor zowel u als mij een bevestiging geven van het vermoeden dat er een geavanceerd hoortoestel nodig is. Een onderbouwd ‘told you so-moment’ dus. 

De techniek komt er begin volgend jaar aan, maar op dit moment beschik ik er nog niet over. De licentie is al wel aangevraagd. Op deze plaats zal ik u erover blijven informeren. 

Voor nu, al is het misschien nog wat vroeg, wens ik u fijne feestdagen en ‘told you so-vrij’ 2024!

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie