Mirjam van 't Veld van Ziekenhuis Gelderse Vallei: ,,Het is continu balanceren tussen Covid en reguliere zorg, waar de druk ook toeneemt.”
Mirjam van 't Veld van Ziekenhuis Gelderse Vallei: ,,Het is continu balanceren tussen Covid en reguliere zorg, waar de druk ook toeneemt.” Ziekenhuis Gelderse Vallei

Wachtlijsten niet urgente zorg lopen op in Ziekenhuis Gelderse Vallei

14 april 2021 om 13:22 Zorg Coronavirus

EDE De druk op de intensive care is al een aantal weken groot, laat Mirjam van ’t Veld weten. Zij is voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. ,,We doen ons best om alle urgente zorg ook door te laten gaan, maar dat vraagt veel van de organisatie. Ondertussen lopen de wachtlijsten op voor de (niet urgente) reguliere zorg.”

Van ‘t Veld is blij dat het personeel van het ziekenhuis gevaccineerd gaat worden. ,,Maar omdat we steeds maar een beperkte hoeveelheid vaccins krijgen, moeten we daarin helaas nog steeds prioriteren, waardoor nog lang niet iedereen in direct contact met de patiënt op korte termijn is gevaccineerd.” 

Zonder concrete aantallen te noemen blijft de druk op de IC hoog. ,,De druk op het aantal klinische bedden is iets kleiner, maar daar speelt ziekteverzuim van zorgpersoneel een rol. Hierdoor is het continu balanceren tussen Covid en reguliere zorg, waar de druk ook toeneemt.”

CRUCIAAL Gelderse Vallei heeft ruim 400 bedden en circa 2600 medewerkers. Enkele dagen geleden lieten de ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark weten dat ziekenhuispersoneel dat in direct contact staat met patiënten versneld extra vaccins krijgen. ,,Het gaat om zorgmedewerkers in de ziekenhuizen met direct contact met patiënten die daardoor risico lopen op besmetting. Door de toenemende druk op de ziekenhuizen door de derde golf kunnen de ziekenhuizen zich geen uitval door ziekte veroorloven. De komende weken zijn cruciaal.” 

VACCINATIES Twee weken geleden zijn er opnieuw bijna 40.000 AstraZeneca-vaccins uitgereden naar de ziekenhuizen voor een aanvullende vaccinatieronde onder het acute zorgpersoneel. ,,Ziekenhuizen die deze vaccins (deels) nog niet gebruikt hebben vanwege het besluit op 2 april om het prikken met AstraZeneca onder de 60 jaar uit voorzorg te pauzeren, kunnen deze inzetten voor hun medewerkers boven de 60 jaar nu is besloten om AstraZeneca alleen nog boven de 60 jaar in te zetten.” 

Het Janssen-vaccin kwam daar deze week bij. De helft van de levering is voor zorgmedewerkers, in totaal zouden er 115.000 vaccins beschikbaar zijn voor deze groep. Inmiddels is het prikken met deze vaccins (deels) opgeschort. Daardoor zijn onder meer in ziekenhuis Gelderse Vallei nog steeds niet alle medewerkers die in direct contact komen met patiënten gevaccineerd. 

door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie