Inge Kuiper (POH GGZ) en Metske Santing (Malkander) bieden mensen met onverklaarbare klachten perspectief en plezier in het leven.
Inge Kuiper (POH GGZ) en Metske Santing (Malkander) bieden mensen met onverklaarbare klachten perspectief en plezier in het leven. Ria Maliepaard - de Sociale Zaak

Laagdrempelig het welzijn verbeteren met ‘Welzijn op Recept’

6 juni 2023 om 13:25 Zorg

EDE De sociaal werkers van welzijnsorganisatie Malkander helpen inwoners met het aanbod ‘Welzijn op Recept’ bij het vinden van een passende invulling van hun dag of vrije tijd of wijzen de weg naar ontspanning of bewegen. 

Regelmatig komen patiënten bij hun huisarts met fysieke klachten die niet direct medisch verklaarbaar zijn. Inge Kuiper is praktijkondersteuner huisartsen voor de geestelijke gezondheid (POH GGZ) in de praktijk in de Maandereng: ,,De patiënten komen binnen met klachten als angst, verlies of vermoeidheid. Naast een kortdurend traject bij mij komt het geregeld voor dat ik ‘Welzijn op Recept’ inschakel. De sociaal werkers bieden laagdrempelig passende en praktische ondersteuning, die ik zelf niet kan bieden.” 

Metske Santing, sociaal werker bij Malkander: ,,Voor een verwijzing naar ‘Welzijn op Recept’ zijn geen ingewikkelde formulieren of vragenlijsten nodig. Er is geen wachtlijst en we doen snel een uitgebreide, persoonlijke intake, waarbij we de interesses en mogelijkheden bespreken. Wil iemand iets ondernemen en is de drempel te hoog? Dan gaan we gewoon de eerste keer mee. En de volgende keer bellen we even hoe het gegaan is.” Als er behoefte is aan meer bewegen worden de buurtsportcoaches van Sportservice ingeschakeld.

PERSPECTIEF BIEDEN

Mensen met onverklaarbare pijnklachten trekken zich vaak terug uit het sociale leven en voelen zich niet meer ‘gezien’. De sociaal werker heeft gedurende drie maanden vijf tot tien contactmomenten met een cliënt en biedt perspectief, soms met een simpele oplossing.

Inge: ,,Een oudere dame kwam door haar klachten nergens meer. Bezoek nam af en ze vereenzaamde. De sociaal werker bracht haar in contact met Automobiel, de vrijwillige buurtvervoerservice van Malkander. Mevrouw kan daardoor weer veel meer ondernemen, wat haar meer zelfvertrouwen én haar weer veel plezier in het leven geeft.”

SAMENWERKEN

Metske: ,,We helpen iedereen bij hun keuze uit het enorme aanbod aan activiteiten en ondersteuning. Indien nodig springt de POH bij en sowieso hebben we geregeld contact met de POH om de voortgang te bespreken.” De sociaal werkers kennen de sociale- en zorgkaart van Ede goed. Als zij opmerken dat iemand toch zwaardere of specialistische ondersteuning nodig heeft, verwijzen zij de cliënt door. Altijd met toestemming natuurlijk.

Op www.malkander-ede.nl vindt u met de zoekterm ‘Welzijn op Recept’ meer informatie. Ook uw huisartsenpraktijk kan u verder helpen of u kunt uw vragen direct bij Malkander stellen. Dan bekijkt een sociaal werker welk aanbod bij uw vraag past: 0318-208080. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Malkander. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie