Afbeelding
Henny Jansen

Aspergeboerderij Otterlo draait op volle toeren

3 april 2020 om 14:00 Corona Coronavirus

OTTERLO Waar aspergetelers in met name het zuiden van Nederland grote moeite hebben om de oogst binnen te halen, draait de boerderij van de familie Van den Broek aan de Apeldoornseweg in Otterlo op volle toeren.

Henny Jansen

Belangrijkste reden is dat het bedrijf in Otterlo niet zo veel personeel nodig heeft om de asperges te steken. ,,We hebben hier maar vijf hectare", vertelt Wilco van den Broek. ,,Met ongeveer dertig tunnels. Bovendien hebben we machinale hulpmiddelen, waardoor het aantal stekers beperkt is. We hebben de laatste weken sowieso wel vijftig tot zestig aanmeldingen gehad van mensen die graag aan het werk willen."

,,In Limburg en Noord-Brabant zijn aspergeboeren met wel honderdvijftig tot tweehonderd hectare. Dan wordt het een ander verhaal", licht Van den Broek toe. ,,Dan heb je wel duizend man personeel nodig om de asperges op tijd uit de grond te krijgen. En komt de veiligheid in verband met het coronavirus ook in het geding. Bij ons werken maximaal twee mensen aan een tunnel. Anderhalve meter afstand houden is dus geen probleem."

Asperges mogen zo'n tien tot twaalf jaar op hetzelfde land verbouwd worden. Dan moet er minstens tien jaar een ander gewas op.

,,Doordat we dubbele afdekkingen van plastic werken, kunnen we al vroeg oogsten. Onze winkel, waar ook andere gewassen verkocht worden, kan telkens vers bevoorraad worden."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie