Afbeelding
Alexas Fotos/Pixabay

'Wolf is welkom in Ede, maar schaapskuddes wel behoeden'

24 juni 2020 om 11:05 Natuur en milieu

EDE De waarnemingen van de wolf in het Planken Wambuis noemt het raadslid Pieter Gerard van den Berg (GroenLinks) een bijzonder feit en een ,,belangrijke bijdrage in de discussie over wolven en beheer van de natuurgebieden die Ede rijk is.” Zijn partij verwelkomt ,,graag de wolf op ons grondgebied.''

,,Evenwel zijn wij ook van mening dat de schaapskuddes een belangrijk cultureel aspect van de Veluwe zijn en koesteren wij de kuddes voor de belangrijke taak die het heeft in het beheer van bos en heide in Ede'', stelt de partij. 

Naar aanleiding van een verhaal op EdeStad.nl heeft Van den Berg schriftelijke vragen gesteld aan het college. In dit verhaal uitten de schaapsherders Henk en Aart van de Brandhof hun zorgen over de hoogte van de omheining bij de overnachtingsplekken. De kuddes grazen over een groot gebied en daar zijn afstanden bij die op één dag niet te belopen zijn, terug naar de schaapskooi. Dan worden overnachtingsplekken met omheining gebruikt. Maar die omheining is niet hoog genoeg om een eventueel gretige wolf buiten de omheining te houden.

WEREN Van den Berg wijst er op dat de provincie financieringsmogelijkheden heeft voor agrariërs om wolfwerende maatregelen te treffen, ter bescherming van vee en landbouwhuisdieren. ,,De bedoeling achter deze maatregelen is om de leefwereld van de wolf te laten co-existeren naast die van de landbouwpraktijk.” Het raadslid vraagt het college of zij ook van oordeel is dat er een balans gevonden moet worden tussen de aanwezigheid van schaapskuddes, vee en landbouwhuisdieren enerzijds en de aanwezigheid van de wolf anderzijds. 

TEGEMOETKOMING Daarnaast vraagt Van den Berg of de gemeente met Natuurmonumenten wil overleggen om tegemoet te komen aan de wensen van de schaapsherders. ,,In hoeverre wilt u de Edese agrariërs informeren over de mogelijkheden van provinciale subsidies voor wolfwerende maatregelen, ook al is dit primair een taak van de provincie?”  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie