De huismus werd afgelopen weekend 4.544 keer geteld rondom Ede
De huismus werd afgelopen weekend 4.544 keer geteld rondom Ede Pixabay

Huismus wederom grote winnaar bij tuinvogeltelling in gemeente Ede

1 februari 2021 om 14:17 Dieren

EDE Wederom is de huismus als winnaar uit de bus gekomen bij de Nationale Tuinvogeltelling van afgelopen weekend. Ook in de gemeente Ede werd deze vogel met 4.544 noteringen het vaakst geteld, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees die beiden niet boven de 3.100 tellingen kwamen. 

Opvallend is ook het aantal tellingen: de huismus werd in en rondom Ede bijna twee keer zoveel waargenomen als een jaar geleden. In totaal zijn in de gemeente Ede 25.540 vogels waargenomen door 1.542 deelnemers. Landelijk werden ruim 2,7 miljoen vogels geteld door 198.000 Nederlanders. Echter werden gemiddeld per tuin minder vogels gezien. Volgens Vogelbescherming Nederland komt dit door het zachte winterweer van de afgelopen periode. Hierdoor verblijven veel vogels in bossen en weilanden, waar zij nog voldoende voedsel tot hun beschikking hebben.


De top 10 van gemeente Ede bij de tuinvogeltelling van afgelopen weekend. - Vogelbescherming

Ten opzichte van vorig jaar hebben enkele interne verschuivingen plaatsgevonden maar zijn er geen nieuwe vogels de top 10 binnengekomen. Daarnaast komen de vaakst getelde vogelsoorten overeen met die uit de landelijke top 10 en is de Edese top 5 identiek aan de landelijke. De resultaten van de telling zijn te vinden op de website van de Vogelbescherming.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie