Warmtebedrijf Ede
Warmtebedrijf Ede Warmtebedrijf Ede
De specialist

Groene stroom wordt zonnewarmte

10 mei 2022 om 17:07 Duurzaamheid

EDE Wat doen we met overschotten aan groene stroom van zonnepanelen, nu netbeheerders deze niet langer op het elektriciteitsnet kwijt kunnen? Het klimaat is niet gebaat bij het stopzetten van groene stroomlevering, en toch is dat wat er gebeurt. Een Slim Groen Warmtenet kan deze groene stroom omzetten in zonnewarmte. Hiermee kunnen klanten van het warmtenet warm douchen en kan de inzet van andere bronnen worden verminderd. 

In Nederland kunnen netbeheerders de groene stroom van het groeiend aandeel particuliere zonnepanelen nauwelijks nog kwijt op het elektriciteitsnet. De bekabeling in de woonwijken is te dun en kan de toegenomen capaciteit op sommige momenten niet aan. De aanvoer van groene stroom door deze zonnepanelen wordt steeds vaker stopgezet.

Eigenaren van zonnepanelen krijgen via de salderingsregeling een gun­stig tarief voor de groene stroom die ze leveren. In de praktijk blijkt echter dat hun zonnepanelen steeds vaker uit veiligheid worden uitgezet én wordt volgende jaar de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. 

,,Zonde voor het klimaat, stelt Valentijn Kleijnen, CEO van Warmtebedrijf Ede. ,,Maar ook vervelend voor iedereen die dacht een mooie, duurzame stap te zetten die binnen een bepaalde tijd terugverdiend zou worden. Het slim groen warmtenet biedt een oplossing.”

Hoe werkt het?
Valentijn legt uit: ,,Op zonnige dagen is er sprake van overschotten die beheerders niet kwijt kunnen op het elektriciteitsnet. Dat overschot aan stroom zet Warmtebedrijf Ede om in duurzame zonnewarmte op het warmtenet. In het warmtenet wordt deze warmte gebufferd. Onze klanten kunnen deze in de avonden of ochtenden bijvoorbeeld gebruiken voor hun warme douche. Andere bronnen op het warmtenet, zoals biogrondstoffen, kunnen met deze zonnewarmte eenvoudig op een lager pitje gezet worden, of zelfs geheel worden uitgeschakeld. Dat is het voordeel van het slimme groene warmtenet met tal van kleinere duurzame warmte-opwekkers in plaats van traditioneel één grotere; er kan flexibel op- en afgeschakeld worden tussen de voorradige duurzame bronnen”.

Voor wie?
Het concept is mogelijk bij voldoende schaalgrootte. Woningcorporaties en bedrijven kunnen meedoen. Op het warmtenet aangesloten particuliere woning-eigenaren kunnen ook meedoen, mits zij collectief willen samenwerken aan duurzame energie voor elkaar. Het warmtebedrijf maakt gebruik van de daken van deze woningeigenaren en huurders en vergoedt hen hiervoor. Zo wordt duurzame energie heel lokaal opgewekt! Informeer naar de mogelijkheden: info@warmtebedrijfede.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door Warmtebedrijf Ede. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie