Chef-kok Tom Hartjes kookt aan huis

16 januari 2013 om 00:00 Ondernemend

Op de locaties bij de mensen is Tom Hartjes nu culinair actief. ‘Homecooking’ noemt hij dat. ,,Daar kook ik van drie tot acht gangen, voor vier tot tweehonderd personen. Hoe ik op het idee ben gekomen? Ooit ben ik door iemand gevraagd. Het was zo’n groot succes, de belevenis met de gasten was geweldig. Het was een op een. Als ik ergens kook, neem ik van alles zelf mee. Ik gebruik bij de mensen thuis de oven. Ik heb vier pitten nodig en een klein beetje koelkastruimte.”

‘Homecooking’ bestaat uit drie tot acht gangen EDE - Chef-kok Tom Hartjes is in juli voor zichzelf begonnen. Werkte de Edenaar tot voor kort in verschillende gerenommeerde restaurants, tegenwoordig kookt hij aan huis. ,,Sinds m’n veertiende jaar zit ik al in de horeca. Ik heb gewerkt in de Echoput in Hoog Soeren, de Seinpost in Scheveningen. In Arnhem heb ik Zeldzaam opgestart. En ik heb gewerkt in de Brugwachter in Apeldoorn. De laatste jaren werkte ik als chef-kok bij het Pomphuis in Ede.” door Jan de Boer

Het restaurant neemt Hartjes zogezegd mee naar de locatie. ,,Dat wil zeggen servies, bestek, glaswerk, linnen, servetten. Alles wel op het luxe niveau. Natuurlijk zorg ik ook voor wat de gasten gaan eten.” Tom Hartjes werkt vanuit Ede, maar is overal in Nederland te vinden. Na het eerste succes dacht hij ‘ik ga op deze weg door’. ,,Altijd heb ik gezegd, dat ik voor m’n dertigste voor mezelf wil beginnen. Mijn grote droom is om zelf een restaurant te hebben. Nu doe ik dat thuis bij de klanten. Naast thuiskoken verzorg ik ook luxe catering en barbecues.”

De Edenaar is tevreden over hoe het met zijn bedrijf gaat. Het is Tom Hartjes qua koken nooit te gek. ,,Meestal gaat het in overleg met de opdrachtgever. Alles wat de klant wil is mogelijk, van eenvoud tot heel luxe. Veel klanten geven mij de vrije hand. Zij zeggen bijvoorbeeld wel ‘doe geen lever in het menu’ of ‘doe er maar een wijnarrangement bij’. Wat ik thuis kook is van topkwaliteit. Ook verzorg ik ‘walking dinners’ met acht tot tien gerechtjes.”

Niet alleen komt Hartjes bij mensen thuis. ,,Ik doe ook veel op zakelijk gebied. Bijvoorbeeld lunches van drie tot vier gangen bij bedrijven. Luxe hapjes bij recepties en bruiloften.” Het werk geeft hem veel voldoening. ,,Het is de kick hoe mensen op je reageren, hoe leuk zij het vinden. Ook aardig om iets helemaal van a tot z te mogen regelen. Het is gaaf als je complimenten krijgt over hoe het er uit ziet en hoe het smaakt. Daar doe je het allemaal voor.”

De Edenaar kan z’n creativiteit goed in kwijt in z’n werk. Tot een diner van tien mensen doet hij alles alleen. ,,Zijn er meer mensen, dan huur ik iemand in.” De chef-kok heeft in de maanden februari en maart acties. ,,Ik kook dan thuis drie gangen vanaf vier personen voor dertig euro per persoon. Daar zit een amuse en een fles huiswijn bij. Je eet thuis, je hoeft zelf geen boodschappen te doen en je hoeft niet weg. Bovendien kan je thuis drinken, de keuken is na afloop weer schoon en je hoeft geen afwas te doen. Het lijkt net of je in een restaurant hebt gegeten. Wat wil je nog meer?”

Meer informatie op www.tomhartjes.nl, of via info@tomhartjes.nl en tel. 0612497821.

Foto:

Chef-kok Tom Hartjes komt bij zijn klanten thuis koken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie