De Edese Smalfilm en Videoamateurs in actie voor het green screen.
De Edese Smalfilm en Videoamateurs in actie voor het green screen. Esva
Kom bij de club

Veertig jaar Esva: veertig jaar vernieuwing op videogebied

29 april 2022 om 11:00 Verenigingen

EDE De Edese Smalfilm en Videoamateurs (Esva) is één al bedrijvigheid, want het bestuur is volop bezig met de voorbereiding van de viering van haar veertig jarig jubileum. Dit jubileum zou eigenlijk vorig jaar gevierd moeten worden, maar corona gooide zoals bij zoveel sociale activiteiten roet in het eten. De Esva wil haar jubileum met de bevolking van Ede vieren.

Jong en oud krijgt de gelegenheid om een filmpje te maken over Ede en dit in te zenden naar de Esva. Scholieren worden via de scholen benaderd. Volwassenen worden bereikt via de media. De filmpjes worden beoordeeld door het bestuur. Vanaf mei wordt er elke maand een winnaar bekend gemaakt. De feestdag zelf is op zaterdag 5 november. 

Dan worden de prijswinnende films vertoond en is heel Ede welkom. Ook worden oud-leden en leden van andere filmclubs uitgenodigd. Verder worden er nog films van de Esva-leden zelf vertoond over Ede en over de geschiedenis van de club. Esva is nog op zoek naar een locatie daarvoor. Meer informatie over het maken van de filmpjes is te vinden de website www.videoclubede.nl. De aanmelding van de deelname kan via wetransfer.com of failmail.com naar het e-mailadres Esva40jaar@gmail.com..

(de tekst gaat onder de foto verder)


Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Esva op videoclubede.nl. - Esva

Op 5 februari 1981 werd in het toenmalige buurtcentrum Veldhuizen aan de Lindenhorst de oprichtingsvergadering gehouden van de Edese smalfilmclub (Esa). De nieuwe club ging voortvarend van start met een drie avonden durende filmcursus. De filmclub volgde de technische ontwikkelingen op de voet. Smalfilm was duur in die tijd: voor drie minuten film betaalde je 25 gulden. Een videoband van drie uur kostte 18 gulden. Bovendien kon je direct de film terugkijken, terwijl een super8-film eerst nog ontwikkeld moest worden en je pas na twee weken het resultaat thuisgestuurd kreeg. De keuze voor de videoband was daardoor snel gemaakt. In 1985 werd daarom binnen club een aparte videogroep opgericht om het grote aantal met videofilm actieve Edenaren te bedienen. In 1991 werd het pleit definitief beslecht in het voordeel van video. De club kreeg toen haar nieuwe naam: Edese Smalfilm en Videoamateurs, afgekort als Esva.

VERBINDING MET EDE De club trad ook naar buiten. Ze raakte betrokken bij verschillende maatschappelijke gebeurtenissen, zoals de verfilming van de Heideweek in 1982. De film was bedoeld voor vertoning in bejaardencentra, ziekenhuizen en verzorgingscentra zoals de Klinkenberg. De club maakte voor derden filmproducties, zoals een film over de veiligheid op straat. Voor kinderdagverblijf Calimero werd een voorlichtingsfilm gemaakt over meervoudig gehandicapte kinderen. Voor de Canadese bevrijders werd een videofilm over de jaarlijkse luchtlandingen gemaakt. Hiervan werden zestig banden vervaardigd en naar Canada gestuurd. De film leverde veel bewonderende en geëmotioneerde reacties van de veteranen aan de overkant van de oceaan op. Ook werden opnamen gemaakt in kader van ‘Ede uit de kunst’, over een optreden van koren in de Oude Kerk. Beelden daarvan werden uitgezonden door de lokale omroep Ede. Meer recent deed Esva twee keer mee aan het pop-up festival. De leden richtten in een voormalige fotostudio aan het Oude Kerkplein een filmstudio in met een groen doek, het ‘green screen’. Voorbijgangers werden overgehaald om als filmster voor dat doek op treden. Zij konden een achtergrond kiezen die later in de computer werd samengevoegd met de studio-opname.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Esva op videoclubede.nl. - Esva

Zo had een lid van Esva vooraf met een drone filmbeelden boven het centrum van Ede gemaakt. De bedoeling was dat de deelnemers zogenaamd een rondvlucht boven Ede zouden maken. Het publiek liet zich gemakkelijk regisseren om vliegbewegingen na te doen. Kleine kinderen moesten soms met veel tact worden overgehaald om ‘de lucht in te gaan’. Dat lukte vaak wel als papa of mama ook meedeed. Zelfs straatartiesten die elders hadden opgetreden kwamen gretig voor de camera. Deelnemers kregen het resultaat per we transfer toegestuurd. Verder waren er de workshops ‘montage van smartphone’ en ‘animatie’.

STERKE BAND De leden komen eenmaal in de veertien dagen in een even kalenderweek bijeen op de clubavond in buurthuis De Meerpaal in Ede. Esva wil een club zijn met een sterke onderlinge band, waardoor de leden zich snel thuis voelen. Die band wordt onder meer versterkt door het gezamenlijk maken van films op een clubavond.

Een vast onderdeel is elk jaar de filmwedstrijd die, wordt georganiseerd door de Nova. Dat is de landelijke vereniging waarvan Esva lid is. De films worden door een jury beoordeeld. Bij voldoende punten krijgt de film een nominatie voor een wedstrijd op regio niveau. Haalt de film ook daar voldoende punten, dan kan deze meedingen op de landelijke Nova-wedstrijd.

Elk jaar is er de nieuwjaarsbijeenkomst waarbij ook de partners welkom zijn. Ook dan wordt iedereen aan het werk gezet door ter plekke aan de hand van bepaalde attributen een compleet filmpje te maken.

De clubavonden worden verder besteed aan het verdiepen van de filmhobby en het uitwisselen van ervaring en kennis over het filmen en monteren met camera en smartphone. Dat gebeurt dan aan de hand van opdrachten die op de clubavond worden uitgevoerd. Er worden ook sprekers uitgenodigd om bepaalde onderwerpen te belichten. De leden maken gebruik van verschillende montageprogramma’s.

Ben je enthousiast geworden over de Edese Smalfilm en Videoamateurs? Neem dan voor meer informatie eens een kijkje op onze website videoclubede.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door de Edese Smalfilm en Videoamateurs (Esva). Ook aandacht voor uw club? Neem contact op met Frans de Kleuver: f.d.kleuver@bdu.nl

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Esva op videoclubede.nl.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie