,,Wij stappen in een hele moeilijke tijd bij families binnen en begeleiden hen gedurende het hele proces”, zeggen Dineke de Ruiter en Renske Steffen.
,,Wij stappen in een hele moeilijke tijd bij families binnen en begeleiden hen gedurende het hele proces”, zeggen Dineke de Ruiter en Renske Steffen. Selijn Fotografie

De Ruiter Uitvaartzorg neemt families bij de arm

1 maart 2023 om 10:15 Zakelijk

EDE De Ruiter Uitvaartzorg is geen onbekende in Ede en omgeving. Met Dineke de Ruiter aan het roer verzorgt de uitvaartonderneming jaarlijks vele crematies en begrafenissen. De Ruiter Uitvaartzorg heeft echter meer gezichten dan alleen die van Dineke. Er zijn nog drie uitvaartleiders, onder wie Renske Steffen.

Onder het genot van een kop koffie vertellen Dineke en Renske vol passie over hun werk. Dineke (54) trapt af met een stukje ‘historie’: ,,Ik heb eerst enige tijd voor Yarden Gelderland gewerkt. Ik merkte echter dat ik liever lokaal werkte en meer tijd wilde nemen voor de families. Daarom ben ik in 2009 gestart als franchiser voor Yarden.”

In 2015 besloot Dineke zelfstandig verder te gaan. ,,Dat betekende automatisch dat het aantal uitvaarten halveerde, maar ik ben doorgegaan met wat ik deed en ben altijd dichtbij mijzelf gebleven. Bovendien deed ik alles zelf. Vanaf het eerste contact met de familie tot het drukken van de kaarten en van de uitvaartdienst, tot het ophalen van de urn én de nodige nazorg, want ook dát vind ik heel belangrijk. Na de uitvaart begint vaak het echte rouwen pas. Wij plannen daarom altijd nog een nagesprek op een later moment. Ook is er een online nabestaandendesk.” De Ruiter Uitvaartzorg is sinds 2015 in rap tempo gegroeid. Het voltallige team bestaat inmiddels uit veertien man. De uitvaartonderneming staat bekend om zijn Uitvaarthuyzen De Vallei; huiselijke opbaarkamers, die de gelegenheid bieden om samen mooie herinneringen aan de dierbare op te halen. Deze bevinden zich zowel bij de hoofdvestiging aan de Voorsterweg in Ede als aan de Weerkruislaan in Bennekom.

ALLES ZELF

Renske (44), woonachtig in Arnhem, zit nog niet zo lang in het vak als Dineke. ,,Ik ben twintig jaar werkzaam geweest in het welzijnswerk, waarin ik veel plezier heb gehad. Toen bedacht ik me dat áls ik nog eens iets anders wilde, het daar op dat moment de goede tijd voor was. In 2017 en 2018 ben ik in Zwolle de opleiding tot uitvaartleider gaan volgen. Daarna ben ik terechtgekomen bij een grote uitvaartonderneming in Oss. Daar heb ik drie jaar gewerkt en toen raakte ik in gesprek met Dineke. Komende zomer werk ik alweer twee jaar voor De Ruiter Uitvaartzorg. Het leuke vind ik dat ik hier álles doe. Met de familie ontwerp ik en druk ik daarna bijvoorbeeld zelf de kaarten, maar ik ga ook de dienst voor. Bovendien ben ik echt een aanspreekpunt voor de families. Het contact is veel intensiever dan ik gewend was en dat vind ik juist heel fijn. Elke familie is weer anders en daar pas ik me op aan.” 

PERSOONLIJK

Het persoonlijke is volgens Dineke dé kracht van De Ruiter Uitvaartzorg. ,,Wij stappen in een hele moeilijke tijd bij families binnen. Wij vinden het belangrijk om die bij de arm te nemen en gedurende het hele proces te begeleiden en te ontzorgen. Wij voegen ons naar hen. Soms merk je dat een familie echt nog even tijd nodig heeft om afscheid te nemen, dan plannen we de uitvaart bewust wat later. Als het even kan, proberen wij bovendien één op één te werken. Renske werkt 32 uur, maar als er een uitvaart op zaterdag valt, ís zij er.’’ Renske: ,,Soms lukt dit niet, hoe graag ik ook wil, maar in alle andere gevallen begeleid ik de uitvaart met alle liefde op een vrije dag.”


Dineke en Renske zorgen altijd dat zij er netjes uitzien. ,,Wij passen ons hierin aan naar de keuze van onze families.” - Selijn Fotografie

Er wordt ook altijd rekening gehouden met persoonlijke wensen. ,,Laatst was de overledene een enorme Feyenoord-fan. Toen heb ik op eetbaar papier het Feyenoord-logo laten drukken voor op de gebakjes”, vertelt Renske. ,,Als het maar waardig en respectvol is, dan kunnen we heel ver gaan”, vult Dineke aan. ,,Zo’n gebakje maakt dat er ook een glimlach van herinnering is en dat is heel waardevol.”

’GEWOON’

De Ruiter Uitvaartzorg wordt online beoordeeld met vooral negens en tienen en Dineke en Renske horen vaak dat zij ‘zo gewoon’ zijn, in de positieve zin van het woord. ,,Ik hoop ook echt dat we dat uitstralen’’, zegt Dineke. ,,Wij zorgen altijd dat we er netjes uitzien, maar passen ons ook hierin aan volgens de wensen van onze families. Zij mogen de kleur kiezen die we met ons hele team dragen. Het komt zelden voor de we helemaal in het zwart zijn en in een informele setting, met een rouwbezoek, dragen we ook gerust een nette spijkerbroek, wel met een blazer erboven. ‘s Zomers dragen we bijvoorbeeld vaak zonnebloemgeel met donkerblauw.”

TOEKOMST

Renske heeft haar draai helemaal gevonden bij De Ruiter Uitvaartzorg. ,,Ik heb niet de ambitie om voor mijzelf te beginnen en heb het hier heel goed naar mijn zin. Het is een mooi en dankbaar vak.”

Dineke heeft op haar beurt nog wel wensen. Zij zou heel graag een eigen crematorium openen in de regio. Hiervoor heeft zij al een tijdje een pand op het oog. Ook hiervoor heeft zij een eigen visie, zodat families meer tijd hebben voor het afscheid of de nazit. ,,Het moet voor families vooral niet voelen als een draaideurafscheid”, vindt zij. Ook hoopt Dineke in de toekomst iemand te hebben aan wie zij haar werk langzaam kan overdragen, een partner die dezelfde visie deelt. ,,Maar dan doel ik op de langere termijn hoor, voorlopig ga ik echt nog niet stoppen”, zegt ze.

TROUWEN

Leuk weetje tot slot: Dineke heeft in het begin van haar carrière heel even heeft getwijfeld of zij de evenementenbranche in zou gaan. ,,Ik organiseerde ook graag feesten. De keuze was dus ‘humor of serieus’, het serieuze trok me uiteindelijke toch meer. Ik ben sinds kort echter wel trouwambtenaar. In juni voltrek ik mijn eerste huwelijk.”

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakvrouwen, onderdeel van de editie van woensdag 1 maart februari van deze krant.

Mail de redactie
Meld een correctie

Marloes Kleijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie