Tom Smit, links, zag zijn openingsval te niet worden gedaan
Tom Smit, links, zag zijn openingsval te niet worden gedaan Ben Verduyn

Tim Evendijk op weg naar stunt bij schaakvereniging De Cirkel

26 april 2023 om 14:59 Denksport

EDE Met nog vijf speeldagen te gaan neem de spanning wie het clubkampioenschap bij De Cirkel gaat binnenslepen toe. Tim Evendijk is de koploper Henri van Kruistum op een kwart punt genaderd. 

De huidige nummer twee Tim Evendijk wist zijn schaakvriend Ruben de Vries te verslaan. Koploper Henri van Kruistum sleepte tegen regerend kampioen Dominic van Dijk een remise uit het vuur. Het kampioenschap lijkt te gaan tussen Van Kruistum of Evendijk. Maar wellicht kunnen Luuk de Man en/of Ruben de Vries, beiden op minder dan een wedstrijdpunt achterstand nog voor een verrassing zorgen. Dat lijkt voor regerend kampioen Dominic van Dijk, meer dan een wedstrijdpunt achterstand bijna niet meer haalbaar. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dus wie weet welke schaker nog een verrassing in petto heeft. 


Henri van Kruistem (rechts) wist regerend kampioen Dominic van Dijk niet te verslaan. - Ben Verduyn

INTERNE COMPETITIE

Met een Trompowsky wist Henri van Kruistum met wit tegen Dominic van Dijk een sterk centrum op te bouwen. Van Dijk zette veel druk op de koningsvleugel, waarbij de h- en g-pion vlot naar voren stormden. Dit werd goed gepareerd door Henri van Kruistum en hij veroverde de ene na de andere pion. In de eindstelling had Van Kruistum vijf pionnen en een toren tegen zijn tegenstander twee pionnen en een toren. Het leek een verliespartij voor Dominic van Dijk te worden. Maar dat was buiten de waard gerekend. Hij maakte de stelling dermate ingewikkeld dat remise zijn verdiende loon werd.


Ruben de Vries (links) moest nu zijn tegenstander Tim Evendijk feliciteren. - Ben Verduyn

Concurrent Tim Evendijk zal ongetwijfeld met een half oog deze partij hebben gevolgd. Maar wist dat hij zelf aan Ruben de Vries een niet te onderschatten tegenstander had. De koude oorlog tussen de beide schaakvrienden was via het sociale mediakanaal WhatsApp al een dag eerder gestart. ,,Je kunt beter géén Caro-Kann spelen”, las Evendijk. ,,Dit gaf mij de motivatie om zoete wraak te nemen op een eerdere nederlaag. Ik had met een goede voorbereiding de ‘Two Knights Attack’ uit de archiefdoos opgevist”, lachte Evendijk. Hij wist snel een centrumpion te veroveren. De Vries moest geforceerdg3 te spelen, waarmee de koning op h1 onveilig kwam te staan. In de slotfase wist Tim Evendijk dit uit te buiten door met zijn toren de witte koning te pennen. ,,Die was niet meer te redden. Dus opgaven en vriend feliciteren”, slaakte Ruben de Vries een diepe zucht. Maar het blijven vrienden ook dat is schaakwinst. 

Mark Bakker, die graag in de top tien wil eindigen zag zich tegenover henry van den Brink geplaatst. Een speler die dezelfde doelstelling heeft en sinds 22 november ongeslagen is. In de Caro-Kann werd door Bakker een aanval opgebouwd. Hij zag dat de witte koning van Van den Brink niet geheel ‘veilig ‘stond op het schaakbord. Van den Brink is echter goed in het oplossen van ingewikkelde situaties. Hij ontwikkelde de stelling met paard, loper en toren ten opzichte van twee torens voor Mark Bakker. De overdaad aan te spelen stukken bracht Van den Brink in het voordeel. Uiteindelijk moest Bakker inzien dat doorspelen geen zin had en gaf op. 

In de partij tussen Harold Boom tegen Marnix Lukasse werd laatstgenoemde geïnspireerd door Bobby Fischer. De sublieme Amerikaan speelde in 1972 de ‘Poisoned Pawn Variation’ tijdens het wereldkampioenschap tegen Spassky. Lang bleef het een ingewikkelde stelling voor de met zwart spelende Lukasse. Beide spelers, zo bleek achteraf in de analyse met de computer, volgden het eertijds gespeelde spoor prima. De slotfase ging materieel gezien vrijwel gelijk op. Hoewel Lukasse het meest moest opletten. Hij plaatste uit tactische overweging een remiseaanbod. Het bleef een tijd stil, maar Harold Boom zag in dat een half ei beter is dan een lege dop. Marnix Lukasse was duidelijk na afloop: Dit was de eerste en de laatste keer dat ik deze variant speel.

Tom Smit verraste Pim Eimers in de opening. Het is bekend dat Smit in de opening regelmatig wat nieuwtjes ertegen aan smijt. Een kwaliteit tegen twee pionnen. Pim Eimers ging er eens goed voorzitten. Gelijk opgeven komt in zijn woordenboek niet voor. En deze keer met succes. Hars zwoegend wist Pim Eimers met de dame en het paard de stelling van Tom Smit binnen te dringen. Smit kon de stelling niet meer keepen en gaf op.

De partij tussen Jordi van den Brink en Fedde Kingma verliep rustig. Beide spelers benutten goed de beschikbare tijd. In het middenspel wist Kingma een pion buit te maken. Dit voordeel nam hij ook mee in het eindspel. Beide spelers hielden het torenpaar met nog enkele pionnen over. Te weinig leek het voor Kingma om de zege naar zich toe te trekken. Hoewel daar goed verdedigen van Van den Brink mede aan ten grondslag lag. Fedde Kingma was zo onder de indruk dat hij dacht het ‘pat’ was. Maar had Fedde een seconde langer gekeken had hij gezien Van den Brink nog wel degelijk kon zetten. ,,Niet meer terug te draaien. De remise overeenkomst staat. Maar het was wel een leuke schaakavond”, zeiden beide schakers sportief. 

Jim Pronk is dit seizoen aan het experimenteren in de opening en weet hiermee leuke stellingen te creëren. Tegen Jan Hartsuiker pakte dat achteraf heel goed uit. Hij schonk Hartsuiker als het ware de dame. Maar schijn bedriegt weleens. En ook in dit geval. Jim Pronk probeerde niet de vijandelijke dame terug te verdienen. Nee, sterker hij besloot de vijandelijke koning op te jagen. Met een ijzersterk samenspel door een paard, toren en pion was mat onvermijdelijk. Een verdiende overwinning voor de oud-kampioen, die door deze winst vijf plaatsen stijgt en nu zestiende staat.

OVERIGE UITSLAGEN

Anton Spronk - Willem de Wilde 0-1, Hans van de Weteringh - Robert Degenhart 1-0, Ben Verduyn - Egbert Aalbers 0-1, Robin Enneman - Hilmar van den Brink 0-1, Sander Rosman - Jasper de Rijk 1-0, Carel de Vries - Ben Zee 1-0, Bram Feenstra - Stijn Kappert 0-1, Alexander Ivanov - Niels van den Bovenkamp 0 -1 en Mathijs van Dijk - Floris van der Niet 1-0. In remise eindigden: Dick Wenning - Femke van Kampen en Albert Bootsman - Leo Lukasse.

Stand top tien na ronde 31:

1. Henri van Kruistum 1454,50

2. Tim Evendijk 1430,50

3. Luuk de Man 1402,83

4. Ruben de Vries 1389,33

5. Dominic van Dijk 1342,50

6. Tom Pronk 1317,33

7. Henry van den Brink 1286,67

8. Harold Boom 1269,50

9. Marnix Lukasse 1223,67

10. Mark Bakker 1110,00

EXTERN

Het derde Cirkelteam trad vrijdagavond 21 april aan in de slotronde van de SOS-competitie. Het team van De Cirkel kon vrijuit spelen omdat degradatie of promotie niet van toepassing was. Teamleider Ben Verduyn gaf de jeugd een kans extern te spelen, mede omdat het op een vrijdagavond was. Joas Achterstaat, spelend in de topgroep bij de jeugd, maakte zijn debuut, Alexander Ivanov speelde zijn tweede en Bram Feenstra zijn derde partij in de SOS- competitie. Tegenstander was het sterke op de tweede plaatsstaande Arnhemse Schaakacademie 2. Zij konden nog kampioen worden wanneer Veenendaal 2 een misstap zou begaan. Het Cirkelteam weerde zich knap. Kees van der Dussen (remise) en Bram Feenstra zorgden voor de 1,5 punt. Een 1,5-4,5 nederlaag maar wel met perspectief

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN

Op 24 april speelden de vijftigplussers de vijftiende ronde in de voorjaarscompetitie. Koploper Willem de Wilde won van directe concurrent Peter van der Wijngaart. Met nog vier ronden te gaan kan het kampioenschap De Wilde bijna niet ontgaan.

UITSLAGEN:

Willem de Wilde - Peter van der Wijngaart 1-0, Martien Borgdorff - Tom Smit 1-0, Jan Hartsuiker - Arno Braam 1-0, Jelle Bottema - Eip Janssen 0-1, Peter Jonker - Kees van Heerikhuize 0-1, Alex de Roovere - Fred Post 1-0, Kees van der Dussen - Kees van de Voort 1-0, Joop de Feijter - Loek Platschorre 1-0, Klaas van der Wal - Hans Gillet 1-0 en Jan Neuteboom - Hans Meijer 0-1. In remise eindigde: Johan de Lange - Herman van Scherrenburg.

Top Vijf:

1. Willem de Wilde 460,00

2. Peter van der Wijngaart 379,00

3. Jan Hartsuiker 342,50

4. Martien Borgdorff 324,50

5. Egbert Aalbers 318,00

CONTACT

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen via e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com, dinsdag in de speelzaal of bij wedstrijdsecretaris Willem de Wilde 06-49156496.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Eip Janssen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie