Stijn Kappert (rechts) behaalde een mooie zege op Floris van der Niet.
Stijn Kappert (rechts) behaalde een mooie zege op Floris van der Niet. Ben Verduyn

Tom Pronk rukt op naar koppositie bij schaakvereniging De Cirkel

1 februari 2023 om 17:55 Overig

EDE Tom Pronk is de nieuwe lijstaanvoerder bij schaakvereniging De Cirkel. De oud-kampioen lijkt een echte gooi naar de titel bij De Cirkel te willen doen. Hij versloeg Tim Evendijk en passeerde door deze winst de afwezige Luuk de Man.

Voordat de twintigste ronde van de interne competitie werd gespeeld, volgde de loting halve finale om de begeerde bekertrofee. Uit de hoge hoed kwamen de ontmoetingen: Luuk de Man – Dominic van Dijk en Marnix Lukasse – Martijn Bakker. De halve finale zal gespeeld worden op dinsdag 21 februari.

Tom Pronk deed meer dan goede zaken door zijn partij winnend af te sluiten. Zijn directe concurrenten lieten punten liggen. Zo verloren kanshebbers als Henri van Kruistum en Marnix Lukasse. Ruben de Vries wist wel te winnen en lijkt een belager met kansen te worden. Tom Pronk voert het klassement aan en de meest gestelde vraag zal moeten beantwoord worden of hij zijn zevende titel bij De Cirkel kan binnenhalen. De laatste keer dat Pronk kampioen werd bij De Cirkel was in het seizoen 2017-2018.

Er werd in de twintigste ronde fel gestreden om de punten, bijzonder was dat van de negentien partijen er slechts drie in een puntendeling eindigde.

INTERNE COMPETITIE

De met wit spelende Tom Pronk wist na een boeiende partij zijn oud-leerling Tim Evendijk te bedwingen. Evendijk zakt door deze nederlaag naar de zevende plaats, maar zijn ultieme doel om in de top drie te eindigen is zeker nog niet verdwenen.

(tekst loopt onder de foto door)


Marnix Lukasse, rechts, ging ten onder tegen Ruben de Vries.                    Ben Verduyn

Regerend kampioen Dominic van Dijk is na een kleine dip weer helemaal in vorm. Dit keer wist hij de sterke Henri van Kruistum aan zijn zegekar te binden. Ruben de Vries die zoals gezegd zijn directe concurrent Marnix Lukasse versloeg, deed goede zaken. Hij steeg naar de derde plaats. Verwacht wordt dat De Vries dit seizoen voor een meer verrassingen gaat zorgen.

(tekst loopt onder de foto door)


Harold Boom, links, wacht rustig af welke zet Anton Spronk gaat bedenken.  Ben Verduyn

Harold Boom wist na een mooie partij de onberekenbare Anton Spronk te verslaan. Henry van den Brink, vorig seizoen nog geëindigd op een vijfde plaats, is na een kleine inzinking terug. Dit keer wist hij de altijd zeer secuur spelende Leo Lukasse te verslaan. Door deze winst stijgt Van den Brink naar de twaalfde plaats en is het bereiken van de top tien een kwestie van tijd.

Tom Smit en Carel de Vries speelden een spannende partij. Smit moest in het middenspel, wellicht door vermoeidheid na zijn deelname aan Tata Steel, het initiatief aan De Vries. Die wist de partij verdiend te winnen.

Ook in de onderste helft van de competitie werd fel gestreden om de punten. Stijn Kappert stuurde na een zware partij Floris van der Niet met lege handen huiswaarts.

(tekst loopt onder de foto door)


Carel de Vries, links, wilde niet bij zoon Ruben achter blijven en versloeg Smit.    Ben Verduyn

Jongeling Bram Feenstra won heel verrassend van Eip Janssen. Een mooie aanval met twee torens op de koningsvleugel kon Janssen niet pareren. Het debuut van Feenstra in deze competitie kan al niet meer stuk nadat hij van de elf partijen er liefst zeven wist te winnen.

Frans van der Veer is aan een sterke reeks bezig. Dit keer wist hij de talentvolle jongeling Alexander Ivanov te verslaan. ,,Een meer dan verdiende overwinning voor Van der Veer. Ik had totaal mijn dag niet en Frans wel” aldus Ivanov.

OVERIGE UITSLAGEN

Pim Eimers - Fedde Kingma 1-0, Hans van de Weteringh - Kees van der Dussen 1-0, Jan Hartsuiker - Hans de Groot 0-1, Robert Degenhart - Hilmar van den Brink 0-1, Femke van Kampen - Fadi el Kasah 0-1, Robin Enneman - Peter Jonker 0-1 en Sander Rosman - Dick Wenning 1-0. In remise eindigden: Jim Pronk - Niels van den Bovenkamp, Jonathan Karels - Willem de Wilde en Ben Verduyn - Jasper de Rijk.

Stand top tien:

1. Tom Pronk 1071,67

2. Luuk de Man 1057,67

3. Henri van Kruistum 1008,00

4. Ruben de Vries 957,17

5. Dominic van Dijk 950,83

6. Marnix Lukasse 936,83

7. Tim Evendijk 894,50

8. Harold Boom 854,50

9. Carel de Vries 806,33

10. Mark Bakker 788,83

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN

Op 30 januari speelden de vijftigplussers de vijfde ronde in de voorjaarscompetitie. Willem de Wilde won de topontmoeting tegen Jan Hartsuiker en is nu de nieuwe koploper.

UITSLAGEN

Willem de Wilde - Jan Hartsuiker 1-0, Eip Janssen - Ben Verduyn 0-1, Hans Gillet - Klaas van der Wal 0-1, Herman van Scherrenburg - Arno Braam 0-1, Kees van Heerikhuize - Kees van der Dussen 1-0, Remy Mouthaan - Kees van de Voort 0-1, Jeffry Huiberts - Jan van der Wurff 0-1 en Fred Post - Alex de Roovere 0-1. In remise eindigden: Loek Platschorre - Joop de Feijter, Martien Borgdorff - Peter Jonker, Jelle Bottema - Johan de Lange en Tom Smit - Peter Pouw.

Stand top vijf:

1. Willem de Wilde 147,50

2. Jan Hartsuiker 145,00

3. Hans de Groot 127,00

4. Egbert Aalbers 111,00

5. Kees van Heerikhuize 109,00

CONTACT 

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Eip Janssen, tel. 06-49816013, email: e.janssen1@upcmail.nl of Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie