Ruben de Vries (links) lijkt de bui al te zien aankomen.
Ruben de Vries (links) lijkt de bui al te zien aankomen. Ben Verduyn

Tom Pronk en Harold Boom naderen koploper bij schaakvereniging De Cirkel

7 december 2022 om 18:57 Overig

EDE De zieke lijstaanvoerder Luuk de Man ziet zijn belagers bij schaakvereniging De Cirkel naderen. In de top tien deden vooral Tom Pronk en Harold Boom goede zaken.

Minder goede zaken voor de Cirkel reserves in de externe competitie. Tegen het lager ingeschaalde Doorn Driebergen 2 werd een 2-4 nederlaag geleden.

INTERNE COMPETITIE In de veertiende speelronde interne competitie liet Tom Pronk zijn oud-leerling Ruben de Vries aan de zegekar te binden. ,,Ik heb nog nooit van Tom pronk gewonnen. Dat moet een keer veranderen”, aldus De Vries junior voor de partij. Maar het vervolg was, ondanks de boeiende partij niet anders dan voorheen. Dat Pronk nog een maatje te groot is.

Op het moment dat Harold Boom er echt voor gaat zitten is het opletten geblazen. Dat ondervond zijn opponent en regerend kampioen Dominic van Dijk. Boom wist met mooi spel Van Dijk te verslaan.

Tim Evendijk liet na een eveneens mooie partij de sterke Willem de Wilde met lege handen achter. Door deze winst blijft Evendijk zicht houden op een plaats in de top drie.

De schaakproblemen specialist Alfred Gaasbeek moest het onderspit delven tegen Carel de Vries. Laatstgenoemde speelde aanvallend. Voor de dreiging die hieruit voortkwam had Gaasbeek geen oplossing.

De schakers Jan Hartsuiker en Fedde Kingma zijn bezig aan een sterk schaakseizoen. In de onderlinge confrontatie werd na een verbeten strijd uiteindelijk het punt gedeeld.

Frans van der Veer trof de jongste deelnemer Bram Feenstra. Van der Veer liet zich niet meeslepen in het tempo van de jongeling en speelde de partij knap uit naar een verdiende winst.


Niet alleen in de top maar ook lager mooie partijen. Hilmar van den Brink wint.             Ben Verduyn

Jordi van den Brink begon met wit aanvallend tegen Michael Aldridge. In het middenspel maakte Van den Brink een foutje en verloor een kwaliteit. Deze meevaller liet Aldridge zich niet ontglippen en stuurde zijn tegenstander met lege handen huiswaarts.

Dat ging ook de talentvolle jeugdige schaker Jonathan Karels. Hij zag dat routinier ben Zee een avond had waarop hij alle trucjes doorzag. In het eindspel maakte Zee met een leuke vork een einde aan alle illusies van Jonathan Karels. De opgave van Karels en dus winst van Zee was op dat moment zeker terecht.

OVERIGE UITSLAGEN Robert Degenhart - Hans van de Weteringh 0-1, Hilmar van den Brink - Stijn Kappert 1-0 en Alexander Ivanov - Sander Rosman 0-1. In remise eindigden: Henri van Kruistum - Marnix Lukasse, Hans de Groot - Ben Verduyn, Pim Eimers - Kees van der Dussen, Jelle Bottema - Eip Janssen en Femke van Kampen - Dick Wenning.

Stand top tien:

1. Luuk de Man 785,00

2. Tom Pronk 742,67

3. Henri van Kruistum 702,33

4. Ruben de Vries 701,50

5. Marnix Lukasse 666,50

6. Tim Evendijk 660,17

7. Harold Boom 636,50

8. Dominic van Dijk 597,83

9. Mark Bakker 577,83

10. Egbert Aalbers 541,50


Teamleider Cirkel 2 Tom Smit (links) had niet zoveel positief nieuws te melden. - Ben Verduyn

EXTERN De Cirkel reserves leden een even pijnlijke als onverwachte nederlaag tegen de hekkensluiter in de externe poule, het team van Doorn Driebergen 2. Teamleider Tom Smit miste vanwege ziekte zijn vaste bord één speler Luuk de Man. ,,Toch had gezien de gemiddelde lagere rating van Doorn Driebergen een beter resultaat voor De Cirkel mogelijk moeten zijn.”

Anton Spronk wist als enige Cirkelaar te winnen. Teamleider Tom Smit en Egbert Aalbers speelden remise. De Cirkelaars Mark Bakker, Jasper de Rijk en Leo Lukasse verloren de partij.

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN Op 5 december speelden de vijftigplussers de veertiende ronde in de najaar competitie. Met nog twee ronden te gaan, heeft Egbert Aalbers de beste papieren om de kampioensbeker te winnen. Zelf won Aalbers terwijl zijn naaste concurrenten remise speelden.

UITSLAGEN Peter Jonker - Egbert Aalbers 0-1, Arno Braam - Ben Verduyn 1-0, Kees van der Dussen - Joop de Feijter 1-0 R, Hans de Groot - Hans Gillet 1-0, Kees van Heerikhuize - Herman van Scherrenburg 1-0, Klaas van der Wal - Jan van der Wurff 0-1, Jeffry Huiberts - Hans Meijer 0-1, Loek Platschorre - Remy Mouthaan 0-1 en Johan de Lange - Tom Smit 1-0. In remise eindigden: Kees van de Voort - Peter van der Wijngaart, Eip Janssen - Willem de Wilde, Jelle Bottema - Jan Hartsuiker, Alex de Roovere - Louis van der Vos en Fons de Kort - Jan Neuteboom.

Top vijf:

1. Egbert Aalbers 371,17

2. Kees van de Voort 338,00

3. Jan Hartsuiker 318,00

4. Willem de Wilde 290,67

5. Ben Verduyn 287,33

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Eip Janssen, tel. 06-49816013, email: e.janssen1@upcmail.nl of Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie