Teamleider Erwin van Hierden heeft er zin in.
Teamleider Erwin van Hierden heeft er zin in. Eip Janssen

Wordt weer een pittig damseizoen DES Lunteren

10 september 2021 om 16:02 Overig

LUNTEREN Ereklasser DES Lunteren start zaterdag 19 september de landelijke damcompetitie.

door Eip Janssen

Ruim elf maanden geleden werd het damseizoen voortijdig beëindigd. ,,Dat is best een handicap. Voor alle dammers natuurlijk maar misschien voor onze spelers zeker. Bij DES Lunteren wacht ik met enige spanning af hoe of en hoe de spelers deze maanden hebben ingevuld qua damtraining. Het zijn niet allemaal online damfanaten”, opent teamleider Erwin van Hierden.

Het lijkt wel een echte damwedstrijd want Van Hierden opent gelijk de aanval. ,,Je gaat het toch niet weer over de ‘heen en weer’ hebben. Onze doelstelling is handhaven op dit hoogste damniveau ter wereld of minimaal nacompetitie halen. De ereklasse bestaat dit seizoen uit elf teams. Rotterdam haakte helaas af. Een degradant en twee teams spelen P/D wedstrijden. Ik verwacht dat de laatste wedstrijd tegen Damcombinatie Fryslând de kraker gaat worden. Op papier qua rating de twee laagst geklasseerde ploegen.”

MET PLEZIER Erwin van Hierden blijft het teamleiderschap met plezier vervullen. ,,Ik stuur de spelers een week van tevoren de opstelling. Kunnen zij zich voorbereiden. Tien minuten voor een wedstrijd zie je wie je tegenstander achter het bord is. Vaak weet een collega wel wat over de gehanteerde speelstijl. Zelf kijk ik ook altijd even naar alle tegenstanders die ik mag verwachten”, oordeelt de inwoner van Nijkerk.

Erwin van Hierden hoopt op handhaving

Het DES team ondergaat dit seizoen minimaal een wijziging. ,,Arwin Lammers is wegens familieomstandigheden niet meer beschikbaar. Zijn broer Harmjan zal ook niet alle wedstrijden meedoen. Routinier Bep van Harten (ex BDV Bennekom) neemt de vacante positie in. Een sterke dammer die na een bange dampauze weer ritme moet opdoen. Maar daar heb ik alle vertrouwen in”, gaat de 40-jarige Van Hierden verder. De overige spelers waaruit Van Hierden als teamleider verder kan putten zijn dit seizoen in ieder geval Arjen Timmer, Henk Klarenbeek, Mark Sanders, Laura Timmerman, Ronald van de Beek en Stijn Overeem.

,,Allemaal spelers met een eigen speelstijl die de tegenstander echt kunnen verrassen. Ik ben er trots op dat wij met echte amateurs in de ereklasse dammen uitkomen. Het mag dan wel de beste en zwaarste damklasse ter wereld zijn. Maar een betaalde Rus of dammer van een andere nationaliteit past niet bij het karakter van de club. Zeker niet omdat een aantal vrijwilligers echt heel tijd steken in DES Lunteren en om niets. Dan kun je het niet maken een speler ‘zwaar’ te betalen. Nee, zelf zou ik ook niet betaald willen worden. Dammen is mijn grootste hobby en mag wat kosten”, meent Erwin van Hierden.

LEUKE DERBY’S DES Lunteren opent de competitie met een thuisduel tegen CTD Arnhem. Ook streekrivaal WDSV (Wageningen) komt op bezoek, ,,Leuk twee thuisderby’s. Nee, thuisvoordeel helpt bij dammen niet. Wel bij de altijd gezellige derde helft. Ook de opstelling of openingskleur (wit/zwart, red) boeit mij niet. Een grootmester (GM) kan bij de tegenstander aan bord 1 of 2 zitten maar ook 9 of 10. Je begint beiden met evenveel stenen. Belangrijk is het eindspel duel. Daar kan worden gescoord”, besluit Erwin van Hierden optimistisch.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie