Afbeelding
Viesturs Lacis

Wereldbeker én Europese titel voor skeletonster Kimberley Bos

Overig

EDE Skeletonster Kimberley Bos heeft vrijdagmorgen in het Zwitserse Sankt Moritz als eerste Nederlandse ooit de eindzege in het wereldbekerklassement gepakt. Deze laatste wereldbekerwedstrijd diende ook als Europees kampioenschap. Alhoewel de 28-jarige Edese vrijdag uiteindelijk tweede werd, pakte ze ook deze titel. De Australische Jaclyn Narracott, die nipt sneller was dan Bos, kwam hiervoor namelijk niet in aanmerking.

,,Dat ik hier zowel Europees kampioen wordt als de overall winst pak is supergaaf”, zo toonde Bos na afloop haar blijdschap. ,,Gezien hoe de rest van dit seizoen had ik wel gedacht dat dit zou kunnen deze week, maar ik had al lang geen wedstrijd in Sankt Moritz gedaan. De vorige twee edities kon ik er hier niet bij zijn. Meestal kun je op basis van een jaar eerder wel een afspiegeling maken van wat er nu een beetje mogelijk is, maar dat kon nu dus niet.”

Bos ging als voorlaatste naar beneden in de tweede heat. Ze dook met een totaaltijd van 2.17,62 met 0,60 seconde ruim onder de tot dan toe snelste tijd van de Canadese Mirela Rahneva. Alleen de verrassende Naracott, de snelste in de eerste heat, bleef haar net voor. Tijdens de race leek de Australische twee keer langzamer dan Bos, maar onderin hield ze 0,06 seconde over. Voor Bos was de tweede plaats genoeg voor de eindzege in de wereldbeker. ,,Ik ben constanter geworden, zeker op de Duitse banen. Die liggen me nog beter dan vorig jaar’’, vertelde de Edese voor de NOS-camera.

AFGETROEFD In het wereldbekerklassement heeft Bos met 1600 punten haar concurrenten overtuigend afgetroefd. De Oostenrijkse Janine Flock werd dankzij haar vierde plaats nog tweede met 1481 punten. De Russin Elena Nikitina, die Bos met een goed resultaat in Sankt Moritz nog van de eindzege in de wereldbeker had kunnen afhouden, finishte als elfde op 1.66 seconde van de winnares en werd derde in het klassement met 1458 punten.

Voor de Europese titel bleef Bos Flock en de Italiaanse Valentina Margaglio voor. Het is haar eerste internationale titel. Eerder eindigde ze op het EK twee keer als vijfde en vorig jaar als zesde.

BEIJING Binnenkort komt er nog een belangrijke wedstrijd voor de Edese aan. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 februari is de Olympische skeletonwedstrijd in Beijing. Officieel moet Bos nog horen dat ze naar Spelen mag, maar ze heeft aan alle voorwaarden voldaan om zich te plaatsen. Vier jaar geleden plaatste ze zich nog op het nippertje voor haar eerste Olympische Spelen. Daar werd ze knap achtste. ,,De Olympische Spelen zijn een totaal andere wedstrijd. Het verhaal dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst gaat in onze sport zeker op. In Beijing is het weer een heel andere baan. Maar ik ben goed in vorm, heb er heel veel zin in en we hebben als team het proces goed voor elkaar. We halen alles uit de trainingen wat we kunnen. Dat is het belangrijkste. We zien wel wat daar gaat gebeuren.”

Ede Stad.nl hield tijdens deze historische wedstrijd een liveblog bij. Lees alles hier terug. 

Afbeelding
Afbeelding
Kimberley Bos kort na haar historische overwinning in Sankt Moritz.
Afbeelding
Afbeelding
advertentie