Afbeelding
Theo Beumer
LIVE

Kimberley Bos strijdt om eindzege in de wereldbeker

Overig

EDE Skeletonster Kimberley Bos uit Ede komt vandaag in actie tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Sankt Moritz. Bij een goed resultaat wint ze de wereldbeker, een historische sportprestatie. Lees hieronder hoe het haar vergaat. 

11.25 uur: Hiermee sluiten we ons liveblog. In dit artikel is een kort verslag van de wedstrijd te lezen. Bedankt voor het meelezen en een fijne dag verder!

11.22 uur: Een historisch sportmoment: Kimberley Bos pakt de eindzege in de wereldbeker! En omdat de nummer één van de twee heats van vandaag uit Australië komt, pakt ze ook nog eens de Europese titel. 


Een zichtbaar opgeluchte Bos na haar historische wedstrijd. - IBSF (Livestream)

11.19 uur: Narracott gaat nog over de tijd van Bos heen en wint haar eerste worldcupgoud. Maar het eindklassement voor de wereldbeker is voor Bos.

11.17 uur: Ze maakt het waar: de eindzege in de wereldbeker is binnen voor Kimberley Bos! Nog één skeletonster te gaan, maar zij vormt geen bedreiging meer.

11.16 uur: We maken ons op voor de laatste run van Kimberley Bos! Het kan bijna niet meer misgaan. Een plek binnen de top tien is voldoende.

11.15 uur: 2:18.36 is de tijd die Flock neerzet. Dit is niet voldoende om de leiding over te nemen.

11.13 uur: Rahneva neemt de leiding in deze tweede heat over (2:18.22). Maar nu gaat het erom spannen: Janine Flock gaat aan haar run beginnen.

11.11 uur: We naderen de ontknoping. Nog twee skeletonsters te gaan voordat Bos aan haar tweede run mag beginnen.

11.03 uur: Valentina Margaglio gaat over de tijd van Hermann heen en neemt de leiding voorlopig over. Het blijft er gunstig uitzien voor Kimberley Bos. 

10.59 uur: Hermann is ook gefinisht en pakt met een nipte voorsprong op Nikitina (2:19.15) voorlopig de eerste tijd. Maar het was geen sterke run voor de Duitse skeletonster.

10.56 uur: Nikitina, de grootste concurrent van Kimberley Bos, pakt voorlopig de leiding met 2:19.22. Maar is dat genoeg om Bos van haar troon te stoten?

10.54 uur: Elena Nikitina (de nummer twee) mag nu en heeft een snelle start. Wat gaat zij verder doen?

10.46 uur: De Duitse Loelling gaat over de tijd van Kanakina heen. Hiermee kan Kanakina officieel geen bedreiging meer vormen voor Bos in het eindklassement. Als Bos met haar run zo minimaal de zevende tijd neerzet (totaal over twee heats), heeft ze hoe dan ook de wereldbeker te pakken.

10.45 uur: De Russin pakt voorlopig de leiding in de tweede heat met een tijd van 2:19.92.

10.43 uur: Yulia Kanakina, nummer vijf in het wereldbekerklassement, gaat nu naar beneden. 

10.35 uur: Kellie Delka uit Puerto Rico bijt de spits af in de tweede heat.

10.34 uur: Ook in Sankt Moritz kan Kimberley rekenen op steun van fans.


IBSF (Livestream)

10.32 uur: De tweede en laatste heat staat op het punt van beginnen.

10.27 uur: We zitten midden in een spannende strijd om de wereldbeker, maar er komt binnenkort nóg een belangrijke wedstrijd aan. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 februari is de Olympische skeletonwedstrijd in Beijing. Officieel moet Bos nog horen dat ze naar Spelen mag, maar ze heeft aan alle voorwaarden voldaan om zich te plaatsen. 

10.19 uur: De wedstrijd wordt vandaag gehouden op de oudste baan ter wereld. Maar bijzonder is ook dat het een natuurijsbaan is. ,,Dat maakt het in mijn ogen de beste baan ter wereld. Op alle andere banen hoor je de sleeën over het ijs gaan, hier is het stil. Dat maakt deze baan magisch’’, zei Bos daar van te voren over op haar website.

10.12 uur: We hebben het steeds over de eindzege in de wereldbeker, maar er staat vandaag voor Bos nog meer op het spel. Het eindresultaat van deze wedstrijd telt namelijk ook als Europees kampioenschap. De skeletonster die vandaag in Sankt Moritz wint, is dus officieel Europees kampioen.

10.10 uur: Kimberley Bos deelt regelmatig leuke beelden over haar leven als topsporter. Aan haar prestaties op de baan te zien vandaag, hoeft de Edese nu in ieder geval niet op 'chickenwings' te trakteren...

10.00 uur: De Spaanse Ana Torres Quevedo sluit deze eerste heat af. Rond 10.30 uur gaat de tweede heat van start. Dan is het nog wel even wachten voordat Kimberley Bos weer ten tonele verschijnt. Vanwege haar knappe tweede tijd, start de Edese zo bijna als laatste. Bos ligt op koers voor de wereldbeker, maar het gaat hoe dan ook spannend worden!

09.56 uur: De carrière van Kimberley, die jaren geleden in een bobslee begon, neemt de laatste twee jaar een vlucht. Vier jaar geleden plaatste ze zich nog op het nippertje voor haar eerste Olympische Spelen. Daar werd ze knap achtste. Maar het eerste signaal dat Bos aansluiting had gevonden bij de wereldtop kwam op 20 november 2020. Toen pakte ze voor het eerst zilver in een wereldbekerwedstrijd. Dat seizoen volgde nog vier plakken en uiteindelijk werd ze vorig seizoen derde in het algemeen klassement. Nu gaat ze voor goud.  

09.47 uur: Kimberley Bos is haar eerste plek in deze heat kwijt. Jaclyn Narracott raast naar beneden in 1:08.72 en pakt daarmee alweer een nieuw baanrecord. De Australische staat 17e in het klassement en vormt daarmee geen bedreiging voor de eindzege in de wereldbeker voor Bos.


De huidige tussenstand in de eerste heat - IBSF (Livestream)

09.40 uur: Bos kan bogen op uitstekende resultaten dit wereldbekerseizoen. Bij de eerste twee wedstrijden in Innsbruck werd ze twee keer tweede, twee keer achter Nikitina. In Altenberg pakte ze een zesde plaats. Op 10 december won Bos voor het eerst in haar carrière een wereldbekerwedstrijd in Winterberg. Een week later werd ze tiende in Altenberg. Op oudejaarsdag herstelde ze zich en pakte ze brons in Sigulda. Vorige week zegevierde ze voor de tweede keer in Winterberg.

09.38 uur: De eerste heat gaat nog even door, maar de grootse concurrenten van Bos hebben we al gezien. Bos staat nog steeds bovenaan, gevolgd door Flock (+0.27), Rahneva (+0.27), Channell (+0.58) en Neise (+0.58). Normaal gesproken zou ze de wereldbeker nu niet meer weggeven.

09.31 uur: Ook de Russin Elena Nikitina komt niet in de buurt van Bos in deze eerste heat. Ze komt op een zevende tijd, 0.87 seconden achter de Edese. Het begint er heel goed uit te zien voor Kimberley Bos. 

09.27 uur: Een zeer matige prestatie voor de Duitse Tina Hermann, een van grootste concurrenten van Kimberley Bos. Hermann komt niet verder dan een zesde tijd.

09.24 uur: ,,Hallo iedereen!" zegt Bos terwijl ze in de camera zwaait. ,,Bedankt dat jullie allemaal zo vroeg kijken!"


Kimberley Bos na haar eerste razendsnelle tijd in het Zwitserse Sankt Moritz. - IBSF (Livestream)

09.23 uur: Bos gaat aan de leiding met een schitterende afdaling. Ze zet een tijd neer van 1:08.89. De baan wordt steeds sneller. 

09.22 uur: Kimberley Bos is aan de beurt. Pakt zij ook een baanrecord? 

09.21 uur: Het wordt 1:09.16 voor de Oostenrijkse Flock. Dat is weer een nieuw baanrecord. 

09.20 uur: De huidige nummer vier in het wereldbekerklassement en daarmee een van Bos' grootste concurrenten, Janine Flock, verschijnt nu aan de start. Welke tijd kan zij in deze eerste heat neerzetten? 

09:17 uur: En dat is alweer het vijfde baanrecord van de dag! De Canadese Mirela Rahneva raast naar beneden in 1:09.23.

09:16 uur: Ook de Duitse Jacqueline Loelling laat er geen gras over groeien. Met een tijd van 1:09.99 pakt ze de leiding en het nieuwe baanrecord.

09.12 uur: Yulia Kanakina gaat razendsnel en zet een baanrecord neer: 1:10.11.

09.11 uur: De Russische Yulia Kanakina begint nu aan haar eerste race. Zij staat momenteel op plek vijf in het klassement. 

09.10 uur: Wat is het scenario voor Bos vandaag? De kans is zeer reëel dat ze de wereldbeker wint, maar het kan een heel gereken worden. Als ze in de eindstand van de wedstrijd in Sankt Moritz bij de eerste acht eindigt, heeft ze de world cup te pakken. Lukt dat niet, dan moet ze kijken naar de eindklassering van drie concurrenten: Elena Nikitina (nummer twee), Tina Hermann (nummer drie) en titelverdediger Janine Flock (nummer vier).

09.06 uur: En we zijn van start gegaan! De eerste deelneemster, Kellie Delka uit Puerto Rico, is gefinisht. Zij vormt geen bedreiging voor Bos.

09.03 uur: Vandaag zijn er 25 deelnemers aan deze wereldbekerwedstrijd. Bos start als negende. Haar grootste concurrent, Nikitina, start als twaalfde. In de tweede heat bepaalt de uitslag van heat de startvolgorde.

09.01 uur: Op het programma staat de achtste en laatste wereldbekerwedstrijd voor Bos dit seizoen. De wedstrijd gaat over twee ‘heats’, de deelneemsters gaan twee keer van de baan naar beneden. De eerste heat start nu en de beslissende afdaling begint rond 10.30 uur. De twee bij elkaar opgeteld bepaalt de eindstand in de wedstrijd.

09.00 uur: Welkom bij dit speciale liveblog van Ede Stad.nl. Vanaf nu volgen we de verrichtingen van Kimberley Bos in Zwitserland op de voet.

advertentie