Jelle Bottema(rechts) liet Ben Zee struikelen.
Jelle Bottema(rechts) liet Ben Zee struikelen. Ben Verduyn

Luuk de Man verstevigt koppositie bij schaakvereniging De Cirkel

Overig

EDE De vierde ronde interne schaakcompetitie De Cirkel begon weer feestelijk. Voorzitter egbert Aalbers kon weer een nieuw lid begroeten. Jordi van den Brink het de eenenvijftigste deelnemer aan de interne competitie. 

Daarna kon het schaakgeweld losbarsten. En diverse partijen eindigden anders dan vooraf verwacht. Jelle Bottema liet routinier ben Zee in het stof bijten. De terugkeer van Carel de Vries werd gevierd met winst op Daan van Pel. De puntendeling van Mark Bakker met Tim Evendijk. De nederlaag van Nestor Shirokov tegen Niels van den Bovenkamp waren weer verrassingen. Daarmee blijkt eens te meer dat de onderlinge krachtsverhoudingen bij De Cirkel niet al te groot zijn. Soms speelt de vorm van de dag mee.

INTERNE COMPETITIE Koploper Luuk de Man toverde tegen Anton Spronk een Siciliaanse opening op het bord. In de opening (derde zet) ging Spronk in de fout en liep de hele partij achter de feiten aan. In het middenspel creëerde Luuk de Man een mooie aanval, waarbij Anton Spronk kwaliteitsverlies niet wist te voorkomen. De sportieve Spronk erkende de kracht van zijn tegenstander en gaf op.

Henry van den Brink had zoals vooraf was verwacht geen kind aan Louis van der Vos. Door deze winst stijgt Van den Brink naar de tweede plaats in het tussenklassement. Kampioen Dominic van Dijk had de grootste moeite om Jasper de Rijk aan zijn zegekar te binden. Pas in het verre eindspel moest De Rijk zijn meerdere erkennen in Van Dijk die naar derde plaats steeg. Op de vierde plaats nestelde Egbert Aalbers zich. Na een boeiende partij werd de sterke Leo Lukasse verslagen.

Henri van Kruistum won na een boeiende partij van jeugdspeler Jonathan Karels. In het middenspel opende Van Kruistum met zijn twee torens en de dame een aanval op een open lijn. Karels wist met veel kunst en vliegwerk de dreiging te weerstaan maar streek uiteindelijk de vlag. De ontmoeting tussen de zwaargewichten Tom Pronk en Marnix Lukasse eindigde na een door beide spelers behoedzaam gespeelde partij in remise. Zowel Pronk als Lukasse consolideren hiermee hun plaats in de top tien.

Daan van Pel speelde met zwart een agressieve opening met een pikant pionoffer tegen Carel de Vries. Hij kreeg aanvalskansen maar De Vries verdedigde taai en nam de aanval over. Na de kwaliteitswinst wist Carel de Vries nog een toren te bemachtigen. Dit werd Daan van Pel te veel en legde zijn koning om. De na jaren van afwezigheid teruggekeerde Carel de Vries staat nu op de zevende plaats. Ruben de Vries ging in zijn partij tegen Fedde Kingma op een geslaagde pionnenjacht. In het eindspel had Ruben de Vries vier pionnen meer, waarna Kingma zag dat verder spelen geen zin meer had. 

Niels van den Bovenkamp en Nestor Shirokov speelden een ingewikkelde partij. In het middenspel maakte Shirokov een kleine fout die hem in het eindspel opbrak. De met zwart spelende Van den Bovenkamp had een dame en een paard tegen twee torens van Shirokov. Niels van den Bovenkamp wist de witte koning zo op te jagen dat Nestor Shirokov geen uitweg meer zag en zich gewonnen gaf. Tim Evendijk, vorig jaar als derde geëindigd, heeft het schaakritme nog niet helemaal te pakken. Tegenstander Mark Bakker daarentegen raakt steeds meer op stoom. Na een spannende partij werden uiteindelijk de punten gedeeld. 

Jelle Bottema is aan een ijzersterk seizoen bezig. Winnen van de Veenendaler is voor geen enkele tegenstander een gemakkelijke opgave. Dat ondervond ook eerste teamspeler Ben Zee die met lege handen huiswaarts keerde. 

Kees van der Dussen zette vanaf het begin druk op de stelling van Hilmar van den Brink. Bij de negende zet verspeelde Van den Brink een pion. Van der Dussen bleef met succes de aanval zoeken, waarna Hilmar van den Brink zich na negenentwintig zetten gewonnen gaf.

OVERIGE UITSLAGEN: Alfred Gaasbeek – Harold Boom 0-1, Hans van de Weteringh – Michael Aldridge 1-0, Tom Smit – Peter Jonker 1-0, Albert Bootsman – Jordi van den Brink 1-0, Robert Degenhart – Ben Verduyn 0-1 en Sander Rosman - Hans de Groot 0-1. In remise eindigden: Jim Pronk – Johan de Lange, Jan Hartsuiker – Pim Eimers en Stijn Kappert – Dick Wenning.

Stand top tien:

1. Luuk de Man 297,67

2. Henry van den Brink 249,90

3. Dominic van Dijk 244,10

4. Egbert Aalbers 229,40

5. Henri van Kruistum 209,60

6. Tom Pronk 200,30

7. Carel de Vries 192,83

8. Anton Spronk 191,80

9. Louis van der Vos 190,27

10. Marnix Lukasse 186,70

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN Op maandagmiddag 26 september speelden de vijftigplussers de vierde ronde van de najaar competitie. De topper tussen Willem de Wilde en Kees van de Voort eindigde in een puntendeling.

UITSLAGEN: Egbert Aalbers – Hans Gillet 1-0, Peter Jonker – Jeffry Huiberts 1-0, Arno Braam – Kees van Heerikhuize 1-0, Tom Smit – Kees van der Dussen 1-0, Klaas van der Wal – Remy Mouthaan 1-0, Joop de Feijter – Peter van de Wijngaart 0-1, Hans Meijer – Fons de Kort 1-0 en Fred Post – Alex de Roovere 0-1R. In remise eindigden: Jan Hartsuiker – Ben Verduyn, Louis van der Vos – Jelle Bottema, Kees van de Voort – Willem de Wilde en Hans de Groot – Herman van Scherrenburg.

Stand top vijf:

1. Kees van de Voort 96,50

2. Tom Smit 90,50

3. Willem de Wilde 90,00

4. Jan Hartsuiker 80,00

5. Jelle Bottema 76,00

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Eip Janssen, tel. 06-49816013, email: e.janssen1@upcmail.nl of Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl. 

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie