Schermmasker en sabel
Schermmasker en sabel Jan-Willem Lammers

Nieuw leven voor oude Edese traditie

Vechtsporten Deel je nieuws

Schermvereniging La Prime komt een oude Edese traditie nieuw leven inblazen. Van oudsher werd er door militairen, tijdens hun diensttijd, geschermd.  De Edesche Courant stond in de dertiger tot en met eind zeventiger jaren regelmatig vol met uitslagen van zowel de militaire als de burger toernooien. Helaas sloot begin jaren tachtig de laatste schermzaal in Ede en kwam er een einde aan jaren van schermtradities. Tot september 2020, want dan opent de Wageningse schermvereniging een extra trainingslocatie aan de kerkweg in Ede.

 

Voorzitter Michiel Uitdehaag: “We zijn heel trots dat we de stap naar Ede kunnen zetten. De stad heeft zoveel traditie en geschiedenis met onze mooie sport. Die historie willen wij eer aan doen. We kijken uit naar de vele ontmoetingen met de Edenaren, tijdens koningsdag of de heideweek, maar ook met tal van activiteiten die sportservice Ede organiseert.”

 

Schermvereniging Avanti werd in de jaren zeventig doorgezet in Zaal Wolfers, maar die verhuisde in de jaren tachtig naar Wageningen. Daaruit ontsproot later schermvereniging La En nu keert het schermen weer terug naar Ede. Op woensdagen zal het wapengekletter weer klinken in de gymzaal aan de kerkweg, waar ook door Avantie indertijd werd geschermd; de cirkel is rond. Om 17 uur zijn er lessen voor de basisschoolkinderen en vanaf 20.30 een tweede groep voor de oudere jeugd en volwassenen. Vooral die tweede groep kent een open inloop karakter met individuele begeleiding, zodat iedereen die een keer wil proeven van deze sport daar terecht kan.

 

“Als deze muren konden praten zouden ze zich Schermvereniging Avanti herinneren, bijna 50 jaar geleden. De zaal is inmiddels gerenoveerd en ook de schermsport is met haar tijd meegegaan. Hopelijk wordt de hereniging er één van blijvende duur.”, aldus Uitdehaag.

 

Sportservice Ede is enthousiast over deze stap.

“Met de komst van La Prime is de schermsport weer terug in Ede. Zelf heb ik altijd met heel veel plezier geschermd, het is een verrassend leuke sport!” Ronald ter Hoeven (Directeur/bestuurder Sportservice Ede)

Iedereen die het schermen zelf wil ervaren is van harte welkom om een keer langs te komen.

advertentie
advertentie