De trainers Martin Speelziek (links) en Collin Oosterholt hebben de teams voorbereid op de 'dorpenderby'
De trainers Martin Speelziek (links) en Collin Oosterholt hebben de teams voorbereid op de 'dorpenderby' Theo Beumer

Harskamp stuit op SDS’55 in ‘dorpenderby’

11 maart 2022 om 17:00 Voetbal

HARSKAMP/WEKEROM Het is aftellen. Nog enkele uren en dan is het zover: de echte dorpenderby tussen Harskamp en SDS ’55 waarin beide ploegen gelijkwaardig zijn, kan van start gaan.

Eip Janssen

Het wordt voor zowel Collin Oosterholt (Harskamp) als Martin Speelziek (SDS ’55) de allereerste derby als trainer. ,,De basis is gelegd voor deze wedstrijd. Met een winstpartij in de laatste wedstrijd gaan we fris deze mooie wedstrijd in.” Beide trainers gaan ervan uit dat er zaterdag twee gemotiveerde teams met veel publiek op sportpark ’t Meuleveld in Harskamp aanwezig zijn. ,,Ik hoor overal dat deze derby heel erg leeft in beide dorpen en bij de teams. De laatste keer dat Harskamp thuis won is lang geleden (4 september 2004, 2-1, red.). De laatste jaren was het niet de vraag of Harskamp verloor maar met hoeveel”, vertelt Oosterholt. 

,,Ook bij SDS ’55 leeft deze wedstrijd heel erg. Resultaten uit het verleden tellen niet meer. Waar het eerder jaren een ongelijke strijd was, zal dat nu niet het geval zijn.” Harskamp heeft zich dusdanig versterkt, dat SDS ’55 echt vol aan de bak moet om een goed resultaat te behalen. ,,En hoewel derby’s meestal niet bekend staan om het goede spel, verwacht ik zaterdag naast veel strijd en passie ook zeker wel goed voetbal”, vult Martin Speelziek aan. Bekend is dat beide trainers heel close met elkaar zijn. 

,,Het is leuk en bijzonder om als vrienden, maar ook trainers die dit seizoen voor het eerst op eigen benen staan, in een mooie derby tegenover elkaar te staan. Voor elke speelronde wisselen wij informatie met elkaar uit, zo ook voor deze wedstrijd. Wij gunnen elkaar alles, het beste, het hoogste op 2x90 minuten na als we tegen mekaar spelen”, lacht het duo. 

‘Dorpenderby leeft bij spelers en publiek’

,,Deze derby’s zijn onderdeel van een competitie over 24 wedstrijden. Beide ploegen zijn bereid ver te gaan, maar wel op een sportieve manier in brede zin. Belangrijk is dat er een uitstekende scheidsrechter is aangesteld. De spelers zullen fair alles geven en binnen de kaders die wij aangeven. Niemand zit te wachten op een fysieke strijd met veel kaarten en blessures om koste wat kost te winnen. Nee, de selectie op scherp zetten gaat voor deze wedstrijd vanzelf. Tactisch zullen we proberen elkaar te verrassen”, menen Speelziek en Oosterholt. Komen beide ploegen in de sterkste opstelling uit? ,,Ik mis zeker Aldo van Norel, Michael van de Lagemaat, Jeroen Fluit en keeper Detmar Hardeman. Afwachten of de dinsdagavondwedstrijd tegen Veluwse Boys pijntjes heeft opgeleverd”, zegt de Harskamp-trainer. ,,Behalve de al langer afwezige Rico Roelofsen verwacht ik weinig problemen. Vraagteken is verder nog Evert Bouw, die tegen VEVO een blessure heeft opgelopen. De training en warming-up zal uitwijzen of hij kan spelen”, aldus de SDS ’55-trainer.

VIZIER De coaches zijn tevreden over hoe het seizoen nu verloopt. ,,Ik ben zeer tevreden over het seizoen. Ons doel was de club weer een ‘gezicht’ te geven en te spelen voor de punten. Harskamp heeft lang in de onderste regionen van de vierde klasse gespeeld. Geen tegenstander onderschat ons dit seizoen meer. Het voetbal is goed, er is veel publiek en de sfeer positief. Steeds meer sponsoren associëren zich met de club. Dat is ook winst. Hoewel ik mij realiseer dat de laatste wedstrijd altijd het meest in de herinnering blijft hangen”, oordeelt Oosterholt. Vraagt deze wedstrijd een andere benadering dan anders? 

,,Wij doen voor deze ‘dorpenderby’ niets bijzonders. Dat geldt ook voor het contact dat ik met Martin Speelziek heb”, zegt Oosterholt. ,,Bij ons precies hetzelfde. Ik gun Collin een hele hoop en wat mij betreft winnen ze bij wijze van spreken iedere week. Maar morgen (zaterdag, red.) ligt dat toch iets anders. Je probeert elkaar toch te verrassen. Na afloop is er ongeacht het resultaat bij een potje bier een analyse. Dat is het mooie van deze clubs. Ik hoorde dat de bezoekers vaak het licht in de kantine uitdoen”, schatert Speelziek. 

’VERDEDIGEND GOED’ ,,Het gevaar van SDS’55 is het opportunistische spel en de omschakeling. Met een aantal lepe spelers voorin die wel een doelpuntje kunnen maken”, aldus Collin Oosterholt.  Speelziek: ,,Harskamp heeft aanvallend grote kwaliteiten en ook verdedigend steekt het goed in elkaar. Een lastig te bespelen ploeg maar wij zullen alles geven. Dat is de derbysfeer. Wel weet ik zeker dat het geen walk-over wordt zoals in het verleden. Dat heeft de club en Collin met zijn staf zelf afgedwongen.” ,,Drie wedstrijden in een week. ,,Mijn prognose was zes punten. Dat kan na de 2-0 winst op Veluwse Boys nog. Harskamp wil nacompetitievoetbal halen. Ik verwacht een spektakel binnen de lijnen. Daarna maken we de balans op. Wij zijn klaar voor de ‘dorpenderby’ en willen graag na bijna achttien jaar weer een thuiszege op SDS ‘55 boeken”, reageert Oosterholt gevat.

Maakt winnen in een een derby het seizoen al geslaagd? ,,Natuurlijk is het leuk om van Harskamp te winnen, maar om te zeggen dat het seizoen dan gelaagd is gaat me wat ver. We zijn immers net op de helft van de competitie”, oordeel Martin Speelziek nuchter. ,,Voor de supporters misschien wel. Voor ons als selectie en staf niet. Harskamp moet er een echte wedstrijd van de ‘vriendelijke’ derby van maken. Ik hoop dat de supporters na afloop op ons afkomen en kunnen zeggen genoten te hebben van hun club en een mooie pot voetbal. Ik gun ze het zo. Al het het harde werk dat verricht is het tij sportief te keren en alle positieve support en aandacht afgelopen half jaar maakt mij trots op alle betrokkenen. Ook dat ik trainer ben van deze mooie club. Ik reken erop dat wij als selectie wat terug kunnen doen voor hen”, zegt Oosterholt heel betrokken bij het wel en wee van Harskamp.  


Keuzen maken is onze opdracht. Gemakkelijk zeker niet. Wie heeft de beste keuze gemaakt? De gestelde vraag wordt na de wedstrijd beantwoord. foto: Theo Beumer

KEUZES Beide trainers weten dat er gezien de selecties, maar ook de betrokkenheid bij een derby misschien ‘harde’ keuzes moeten worden gemaakt. Uiteindelijk kunnen maar elf spelers echt starten. ,,Gezien onze grote, fitte spelersgroep zullen er ook voor zaterdag zeker lastige keuzes gemaakt moeten worden. Dat is enerzijds nooit leuk, je gunt iedereen zijn minuten en al helemaal in een derby. Aan de andere kant hoort het erbij en zullen er ook spelers op de bank zitten die het ook verdienen om te spelen. Uiteindelijk heb je iedereen toch nodig in een seizoen, dus iedereen zal zijn minuten gaan maken. Aan de spelers de taak het mij steeds zo moeilijk mogelijk te maken door goed te blijven trainen en spelen in de minuten die ze maken. Een team is niet alleen de eerste elf. Ik denk zelfs dat de ploeg die het fitst blijft dit seizoen wel eens kan gaan verrassen”, meent de SDS ‘55-trainer.  ,,Het zal me morgen (zaterdag, red.) wel zwaar vallen om enkele jongens teleur te moeten stellen voor deze derby,. Iedereen wil graag alles geven voor de club. Echter is dit seizoen ‘samen’ wel het motto binnen de vereniging en het team. Samen komen we tot de resultaten en ook de wisselspelers dragen hierin met een belangrijke rol bij! Bij winst zijn we allemaal winnaar en bij verlies allen verliezers”, is de Harskamp trainer van mening.


SDS ‘55 heeft mij de kans gegeven als beginnend trainer. Dankbaar voor.                                     Foto: Theo Beumer

START ALS BEGINNEND TRAINER Als beginnend hoofdtrainer heb ik nog geen enkele negatieve ervaring bij SDS ‘55 ondervonden. Dat staat voor mij echt helemaal los van de behaalde punten. Soms krijg je misschien iets te weinig, maar soms ook iets teveel. Over een heel seizoen trekt zich dat echt wel recht. Een elftal staat vrijwel altijd op de plaats aan het einde van het seizoen waar het thuishoort. Hoe ik over de selectie denk? Het is echt een geweldige groep en staf om mee te werken. Weinig afwezigen, trainen altijd volle bak en de sfeer is top! De club is erg gemoedelijk en voelde me vanaf het eerste moment  echt welkom. Ook nadat ik bekend maakte naar Lunteren over te stappen, zijn er geen wanklanken geweest. Het tekent de groep dat dit mij gegund werd en dit geen invloed heeft op de rest van het seizoen”, besluit Martin Speelziek. 


Aan mij de taak Harskamp niet allen dit seizoen maar ook volgend seizoen positief in beeld te houden.  Foto: Theo Beumer

,,Dit is mijn eerste seizoen als hoofdtrainer en ik moet zeggen dat ik geweldig word ondersteund door het clubkader en mijn staf. Zij filteren alle ruis voor mij, zodat ik mij kan focussen op waar ik voor aangenomen ben. Ondanks dat ik wekelijks leer van en mijzelf ontwikkel kan ik niet zeggen dat iets mij tegen is gevallen, integendeel! Ik had niet verwacht dat alles zo positief zou meevallen. Ik denk dat Harskamp na alle inspanningen van het bestuur en sponsorcommissie, maar ook de vele vrijwilligers die zich voor de club inzetten, een positief beeld is geschapen. En dat wij op sportief gebied daar een steentje aan bijdragen vervult ons met trots.  Zijn we er? Nee, maar grote stappen maken is niet zo moeilijk. Nu de kleine details nog ombuigen. De doelstelling is het linker rijtje en zo mogelijk nacompetitievoetbal. Dat hebben we nog grotendeels in eigen hand. Dat is een win-win situatie.  Natuurlijk zal het resultaat van de dorpenderby meetellen. Maar dat doet niets af aan het feit dat het fundament is gelegd en dat de ingeslagen weg de juiste lijkt te zijn. De vereniging Harskamp is mijn ogen echt de winnaar”, besluit Harskamp trainer Collin Oosterholt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie